I najviši vrh sveta osvojila je plastika

Foto-ilustracija: Unsplash (Christopher Burns)

Ni najviši vrhovi nisu pošteđeni taloženja smeća. Zapravo, plastični otpad predstavlja veliki problem na najvišem vrhu na svetu Mont Everestu.

Glavni razlog stvaranja ove deponije „na visini“ leži u tome što planinari sa sobom nose opremu i brojne plastične elemente koje ostavljaju na planini.

Iz tog razloga je Nepal uveo neke izmene. Pre svega, zabranio je plastiku za jednokratnu upotrebu u regionu oko Mont Everesta, kako bi se ovo taloženje plastičnog otpada barem delimično saniralo.

Takođe, krajem avgusta ove godine organizovana je akcija čišćenja kojom je uklonjeno čak 10 toni otpada. Nakon toga, otpad je iskorišćen u reciklaži, odnosno pretežno za reciklirane materijale za domove i hotele u prestonici Katmandu.

Čišćenje ovog dela Himalaja trajalo je oko 6 nedelja. Postoji i interesovanje za otkupljivanjem ovih sirovina od stranih kompanija u nameri da se u potpunosti iskoriste u reciklaži.

Još uvek veliki problem predstavlja ostatak smeća koje se tu taložilo godinama, tako da će biti potrebno još rada na kompletnom čišćenju planinskog vrha.

Foto-ilustracija: Unsplash (Success Dhamala)

Jedan od načina da se izađe na kraj sa ovim problemom leži u redukovanju broja plastičnih elemenata koje planinari sa sobom mogu poneti. Neki su zagovornici i ektremnije opcije – redukovanja broja planinara koji će moći da se penju ka vrhu.

To može pomoći u borbi sa još jednim problemom s kojim se nose kad je reč o nadmorskoj visini od gotovo 8.844m.

Naime, poslednjih godina zabeležen je porast smrtnih slučajeva prilikom osvajanja najvišeg vrha sveta. Uzrok ove pojave jeste veliki broj planinara koji se upućuje na Himalaje, a topljenje glečera usled globalnog zagrevanja dodatno otežava sagledavanje najpogodnije perspektive za budućnost.

Jelena Cvetić