I Jaguar svoje elektromobile za trku ima!

Mobilnost

Krajem prošle nedelje, u NAVAK centru u Subotištu smo imali priliku da vozimo električnog Jagura I-PACE koji je upravo pušten u prodaju. U ovom centru je održana promocija vozila čuvene kompanije British Motors. Osim predstavnika automobilskog giganta koji je posetiocima obezbedio vozila za test vožnju, tu su bili i predstavnici kompanije ABB, koji su stavili na raspolaganje brzi punjač TERRA 54 CJG bez koga vožnja ne bi bila moguća.

Foto: Energetski portal

Pored električnog Jaguara, predstavljena su i druga dva modela ove kompanije, ali je redakcija Energetskog portala bila najviše zainteresovana za I-PACE. Na samom početku, regionalni direktor British Motors predstavio nam je Jaguar I-PACE, potpuno električnu munju koji je osvojio istorijsku trostruku nagradu za Svetski automobil godine – 2019 World Car Award.

Ne samo da je I-PACE osvojio prestižne nagrade Svetski automobil godine i Svetski automobilski dizajn godine, što je jednako uspehu F-PACE-a u 2017. godini, takođe je dobio i nagradu za Zeleni automobil godine – World Green Car.

Foto: Energetski portal

Inače, I-PACE je prvi premium električni terenski automobil koji je stigao na naše tržište. Ovaj automobil ima najsavremeniju litijum-jonsku bateriju zahvaljujući kojoj može preći do 470 km samo jednim punjenjem. Ono što je još važnije je da se njegova baterija može napuniti od 0 do 80 odsto za vrlo kratko vreme. Brzi punjač (100kW DC) može za 40 minuta da napuni bateriju do 80 odsto, pa vam malo duže ispijanje kafe na pumpi može omogućiti nastavak vašeg putovanja.

Ukoliko biste punili ovaj auto na ABB-ovom brzom TERRA 54CJG punjaču (50 kW), trebalo bi Vam nekih 85 minuta da dosegnete isti procenat. Naravno, ovaj punjač nije najbrži DC punjač koji ABB ima u svojoj ponudi. Švedsko-švajcarska kompanija nudi i brže punjače TERRA HP 175 kW i TERRA HP 350 kW, kao i mnogo jače punjače za kamione i autobuse koji se kreću do 150 kW do 600 kW.

Foto: Energetski portal

Osim što su nam domaćini priuštili fantastično iskustvo da provozamo električni Jaguar, premda smo mogli da probamo i vozila na dizel pogon, stekli smo uvid u to koliko je važno imati brzi punjač za električne automobile. Ovakvi punjači čest su prizor na evropskim putevima, a nadamo se da će uz veću ponudu električnih automobila u našoj zemlji, koja je upravo postala raznovrsnija uvođenjem modela I-PACE na srpsko tržište, i uz njihovu veću zastupljenost na našim ulicama, broj ugrađenih brzih punjača premašiti sadašnjih desetak komada.

Kao i svaki premium četvorotočkaš, i Jaguar ima cenu koja je nedostižna običnom čoveku, a koja promašuje 90.000 evra. Međutim, sigurni smo da će imati kupce i u našoj zemlji.

Nevena Đukić