I dalje nije otkriven uzrok pomora riba u Mostaru

Foto-ilustracija: Unsplash (Kenneth Sonntag)

U severnom delu Mostara, još krajem prošle godine, meštani su prijavili pomor ribe, uvereni kako su razlog otpadne vode koje se izlivaju iz deponije Uborak.

Nakon izvršene inspekcijske kontrole na dan 23. decembra 2019. na laguna Mostarskog jezera i Neretve pod sumnjom da je došlo do pomora ribe od ispuštenih tehnoloških voda iz JP „Deponija“ Mostar, postupajući federalni inspektor je nakon izvršenog inspekcijskog nadzora, izvršio i uzorkovanje vode i uginule ribe. “Na adresu Federalne uprave za inspekcijske poslove dospeo je izveštaj analize uzorkovane ribe sa Odjeljenja za Akvakulturu Veterinarskog Univerziteta u Sarajevu pod brojem 67/2019 od 29. decembra 2019, u kojem je navedeno da se na osnovu pregleda ne može utvrditi uzrok uginuća i trovanja, te da nisu uočeni klinički manifestni simptomi koji bi ukazivali na prisustvo bolesti riba“, stoji u saopštenju Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara.

Navode kako je 4. decembra 2019. na istu adresu inspekcije primljen izveštaj analize uzorkovane vode s navedenog lokaliteta, koje je uradila ovlašćena Agencija za vodno područje Save – Sarajevo, u kojem se navodi da u uzorkovanoj vodi nisu primećeni organski polutanti.

Foto-ilustracija: Unsplash (Duy Nguyễn)

„Iscedak koji se pravi na Uborku, koji je čisti otrov ne samo za životinje, nego i za čoveka puštaju preko cevi u reku Sušicu, u taj naknadno napravljeni kanal dužine 1 km prolazi ispod samog Uborka i verovatno kad su kiše puste taj iscedak van njega“, rekao je tom prilikom Fuad Hujdur, meštanin Vrapčića.

“Slika govori više od hiljadu reči, to je katastrofa na koju smo mi upozoravali već godinama, a intenzivno poslednjih 6 meseci“, rekao je ranije Omer Hujdur iz Inicijative „Jer nas se tiče“. Veća količina mrtve ribe bila je razlog da ribari odmah alarmiraju sve nadležne službe. Za razliku od meštana koji žive u blizini deponije Uborak, oni o uzroku uginuća nisu želeli da govore.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, u nedavno objavljenom intervjuu, dao je pak suprotne informacije. Rekao je kako je, suprotno tvrdnjama demonstranata na Uborku, je deponija sanitarna i da ne propušta ništa u zemlju, tako da to nije razlog uginuća ribe.

“Da to nije tako ne bi je finansirala Svetska banka. Želim da se osvrnem i na to da su pojedini mediji objavili nalaz koji dokazuje da je riba uginula od varikine, te da je voda na potoku čista, što znači da je riba prvotno otrovana pa ubačena u potok“, rekao je ranije Bešlić.

Izvor: Bljesak.info