I Bosna i Hercegovina uvodi zabranu plastičnih kesa?

Bosna i Hercegovina planira da uvede zabranu upotrebe plastičnih kesa, prenose mediji. Nova Uredba o naknadama za plastične kese debljine do 50 mikrona je u pripremi i odnosiće se na sve kese bez obzira na veličinu i oblik ručki. Propisima će biti obuhvaćene sve potrošačke kese u apotekama, prodavnicama cipela, pekarama i marketima, čak i one u kojima se vaga i pakuje voće i povrće.

Foto-ilustracija: Unsplash (Masha Kotliarenko)

Predstavnici Federalnog ministarstva životne sredine i turizma takođe najavljuju da će predvideti godinu sprovođenja potpune zabrane. Podsećaju kako će se, prema odluci Evropske komisije, od 2021. godine zabraniti proizvodnja i korišćenje sve plastike za jednokratnu upotrebu poput tanjira, čaša, slamčica, biorazgradive plastike i slično. Federacija po tom pitanju ići u korak s najboljom svetskom praksom.

Uredbom o naknadama za plastične kese „tregerice“ je 2014. godine uvedena naplata kesa do 20 mikrona, ali uprkos svim do sada sprovedenim merama, zakonskim odredbama i upozorenjima o štetnom uticaju plastike na životnu sredinu i ljudsko zdravlje, upotreba kesa u Bosni i Hercegovini je i dalje rasprostranjena – iako je zabeležen pozitivan pomak i zaokret ka korišćenju cegera.

Ukupno uplaćena naknada u Fond za zaštitu životne sredine Federacije Bosne i Hercegovine, po osnovu Uredbe o plaćanju naknade za plastične kese, za obračunski period od 2014. do 2016. godine, iznosila je 780.153 maraka (oko 398 hiljada), tvrde iz Ministarstva. Po njihovom mišljenju, dodatan problem predstavlja i nepostojanje ovakvog propisa u Republici Srpskoj što dodatno usložnjava kontrolu proizvodnje plastičnih kesa.

U skladu s Uredbom, obveznici plaćanja naknade su trgovci registrovani na području Federacije Bosne i Hercegovine, koji troše za vlastite potrebe ili stavljaju u promet plastične kese „tregerice“. Visina naknade za stavljanje u promet plastične kese iznosi 0,05 maraka po komadu, odnosno 50 maraka po jednom pakovanju od 1.000 komada plastičnih kesa.

Obveznici plaćaju naknadu Fondu za zaštitu životne sredine Federacije Bosne radi stavljanja u promet plastičnih kesa dva puta godišnje na osnovu Izveštaja, dok kontrolu odnosno nadzor nad sprovođenjem uredbe vrše nadležne uprave za inspekcijske poslove – inspekcija zaštite životne sredine i tržišna inspekcija, a svako u okviru svojih nadležnosti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, grada i opštine.