Hrvatski gradovi na Jadranu izbacuju plastiku za jednokratnu upotrebu 

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Unsplash (Volodymyr Hryshchenko)

Kada neko kaže “zagađenje životne sredine” mnogi od nas prvo pomisle na plastiku. Velike količine plastičnog otpada nalaze se svuda oko nas, mora i okeani puni su ovog otpada. Obale su pune plastike za jednokratnu upotrebu, koja se veoma teško reciklira. A posebno je poražavajuća činjenica da se reciklira samo devet odsto proizvoda od plastike, jer sistemi za upravljanje otpadom jednostavno ne mogu da obrade količine koje im stižu.

Mnoge zemlje obavezale su se da će smanjiti količine plastičnog otpada. Kako bi ispunile obećanja, većina zabranjuje upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu.

Kako bi zaštitili more Dubrovnik, Trogir, Stari Grad na Hvaru i Sali na Dugom otoku prvi će u Hrvatskoj smanjiti plastični otpad. Oni učestvuju u projektima koje sprovodi Udruženje za prirodu, okolinu i održivi razvoj “Sunce” iz Splita, a njihov glavni cilj je smanjenje i uklananjanje plastičnog otpada, kao i korišćenje alternativnih rešenja.

U fokusu ove akcije nalaze se proizvodi kao što su plastični štapići za uši, pribor za jelo, tanjiri, slamčice, plastične kašičice za kafu, držači za balone.

Ovo Udruženje započelo je projekte „Plastic Smart Cities Croatia“ i „For Plastic Free Croatia Island“, glavni cilj im je smanjenje upotrebe plastike, jer će na taj način biti i manja zagađenost mora ovim otpadom. Kako se navodi na njihovom sajtu, do ispunjenja cilja, doći će i primenom održivih mera upravljanja otpadom zasnovanih na principima smanji, ponovo koristi, recikliraj. Takođe, pažnju će posvetiti i edukaciji, kao i podizanju svesti javnosti o uticaju zagađenja plastikom na morski svet i životnu sredinu.

Plastika koja završi u morima i okeanima postaje hrana za životinje.

Akcije čišćenja prirode i plaža u nekoj meri doprinose da se količina otpada ukloni iz životne sredine, ali da bi to imalo uticaja potrebno je smanjiti proizvodnju plastike, kao i korišćenje proizvoda za jednokratnu upotrebu.

Zemlje Evropske unije ulažu velike napore u to da se zabrani korišćenje plastike za jednokratnu u potrebu, što je veliki korak napred.

Milica Radičević