Hrvatski grad Požega dobio treću stanicu za punjenje električnih vozila

Mobilnost

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlasnici električnih vozila u Požegi ovih su dana dobili treću stanicu za punjenje svojih automobila čiji je investitor kompanija HEP. Poslednja je otvorena na parkiralištu iza Gradske kuće, dok su već ranije otvorene stanice u sistemu Auto-centra Bošković u Osječkoj ulici 62b, i Auto centra Radić, u Zrinskoj ulici na broju 22.

Za razliku od ostalih alternativnih goriva kao što su vodonik, biogorivo i slično, infrastruktura za električna vozila zahteva znatno manja ulaganja i napore. Naime, električna energija je dostupna u svakom domaćinstvu, na radnom mestu, trgovinskom centru ili u centru grada. Na tom tragu, Grad Požega je u 2019. godini raspisao javni poziv za iskaz interesa za sufinansiranje izgradnje stanice za punjenje električnih vozila na području Grada Požege u cilju unapređenja održivog razvoja, ekonomskog i turističkog razvoja grada. Grad Požega sufinansirao je izgradnju jedne stanice u iznosu od 30.000,00 kuna (15.900 evra).

Korišćenjem pametne infrastrukture, električna vozila se pune uglavnom tokom nižih opterećenja mreže, u vreme kad je dostupno više energije iz obnovljivih izvora, te tako optimizuju potrošnju energije.

Izvor: Grad Požega