Hrvatska realizuje projekte prečišćavanja otpadnih voda u Ninu i Velikoj Gorici

Region | Održivi razvoj

Foto: mzoip.hr

U Hrvatskoj u Velikoj Gorici potpisan je ugovor o dodeli bespovratnih sredstava i sufinansiranju projekta „Sistem odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica“, dok je u Ninu potpisan ugovor o realizaciji projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi“.

Projekat u Velikoj Gorici je vredan 498.612.651 kuna, a sufinansira se sa 268.788.163 kuna bespovratnih EU sredstava kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija. EU sufinansiranje iznosi 67,38 odsto prihvatljivih troškova projekta. U okviru projekta će biti izgrađeno 124 kilometra nove kanalizacione mreže, rekonstruisano 20,6 kilometara kanalizacione mreže, izgrađeno 39 novih crpnih stanica i rekonstruisano 9, kao i nadograđen uređaj za prečišćavanje otpadnih voda.

Kada je reč o projektu u Ninu, u planu je izgradnja preko 102 kilometra kanalizacione mreže i 34 crpne stanice, uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, saniranje vodovodne mreže u dužini od 31,8 kilometara i nabavka opreme za održavanje sistema odvodnje otpadnih voda. Vrednost projekta iznosi 397,2 miliona kuna, od čega su 224,9 miliona kuna sredstva Evropske unije.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević