Hrvatska raspisuje novi tender za istraživanje nafte i gasa u Jadranu

Region

hrvatska lng euractiv.rs

Premijer Hrvatske gospodin Zoran Milanović izjavio je za hrvatski radio da se zalaže za istraživanje ugljovodonika u Jadranu kako bi se utvrdilo da li na tom području ima nafte i gasa. On je istakao da se tek nakon toga može odlučiti da li će biti eksploatacije ili ne.

Podsetimo, Vlada Republike Hrvatske ima u planu realizaciju projekta istraživanja nafte i gasa u Jadranu, pre svega zbog ekonomskih benefita. Međutim, ekolozi i turistički radnici protive se ovom istraživanju jer smatraju da bi to ugrozilo životnu sredinu i lokalnu privredu.

Licencu za istraživanje nafte i gasa u Jadranu dobio je međunarodni konzorcijum koga su činili „Maraton Oil“ i OMV, ali se on nedavno povukao iz ovog projekta. Kao razlog za odustajanje navedeno je da se nisu stekli opšti ekonomski uslovi za dugoročne investicije. Hrvatski mediji su objavili da je od projekta odustao i „Exxon Mobil“ koji je ranije najavio saradnju sa kompanijom INA na istraživanju dva naftna polja u južnom Jadranu. Očekuje se da u septembru 2015. godine bude raspisan drugi tender za istraživanje nafte i gasa u Jadranu.

Sandra Jovićević

foto: euractiv.rs