Hrvatska raspisuje javni poziv za subvencionisanje kupovine ekoloških vozila

Mobilnost | Region

e_vozilo sobel.rs

Ministar za zaštitu životne sredine i prirode Republike Hrvatske gospodin Mihael Zmajlović izjavio je u okviru Evropske nedelje mobilnosti da će 23. septembra 2015. godine biti raspisan novi javni poziv za dodelu subvencija za kupovinu električnih i hibridnih automobila.

Prema njegovim rečima, za subvencije za kupovinu električnih i hibridnih automobila po javnom pozivu opredeljeno je 7,5 miliona kuna (oko 985 hiljada evra). On je podsetio da su do sada raspisana dva javna poziva za subvenciju kupovine ovakvih automobila, kao i da je uz pomoć subvencija kupljeno 946 hibridnih i električnih automobila.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za zaštitu životne sredine i prirode Republike Hrvatske, Evropska nedelja mobilnosti obeležava se u preko 2 hiljade evropskih gradova sa ciljem da se javnost upozna sa problemima zagađenja i zaštitom životne sredine. Istaknuto je da je u proteklom periodu resorno ministarstvo zajedno sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost sprovelo brojne aktivnosti u cilju smanjenja zagađenja, od kojih su neki i instaliranje 68 stanica za punjenje električnih vozila, uvođenje sistema javnih bicikala, dodele subvencija za kupovinu električnih i hibridnih automobile.

Sandra Jovićević

foto: sobel.rs