HRVATSKA: Puštena u rad prva stanica za punjenje električnih vozila u Novom Marofu

Mobilnost | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u četvrtak, 3. avgusta, svečano je otvorila prvu ELEN stanicu za punjenje električnih vozila u Novom Marofu. Stanica je smeštena na parkingu u Vatrogasnoj ulici.

Stanicu za punjene u Novom Marofu su otvorili Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa, i Domagoj Puzak, vođa tima za eko-mobilnost HEP-a. Stanica je postavljena na osnovu Sporazuma o saradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gde je Grad Novi Marof ustupio pravo korišćenja parking mesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon stanicu.

Na stanici je moguće istovremeno punjenje 2 vozila, s načinom punjenja AC, mod 3, tip 2. Vreme punjenja iznosi od jednog do četiri sata, zavisno od stanja baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN stanicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacionu karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahteva HEP-u.

U Hrvatskoj je prepoznat evropski trend uspostavljanja održivog razvoja u sektoru energetike i saobraćaja. Zbog toga u razvojni projekat eko-mobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresovanim gradovima, lokalnim samoupravama i svim stranama koje imaju interes i želju da se modernizuje javni i privatni transport i tako doprinese smanjenju emisija CO2 i očuvanju životne sredine, a sve prateći stavke Direktive 2014/94 EU o uspostavljanju Infrastruktura za alternativna goriva.

Izvor: croenergo.eu