Hrvatska protiv plastike – Ukida se jednokratna plastika na hrvatskom ostrvu!

plastične kese sa smećem

Foto-ilustracija: Unsplash (Eddie Howell)

Zlarin pripada šibenskom arhipelagu i spada u grupu od svega nekoliko naseljenih ostrva tog kraja Hrvatske. Na površini od oko 8 kilometara kvadratnih živi dvestotinak stanovnika. Broj ljudi na Zlarinu se, međutim, tokom leta znatno uvećava. Toplo vreme na ostrvo privuče i do 4000 vikend-izletnika i turista koji za sobom ostave oko 15 hiljada plastičnih kesa. Od letnje sezone 2019. godine to više neće biti slučaj.

Na današnji dan, 22. mart, Zlarin je krenuo u borbu protiv jednokratne plastike. Ona se temelji na povelji koju su potpisali predstavnici svih trgovačkih i ugostiteljskih objekata, ostrvskih udruženja i službenih tela. Dokument je ozvaničio nameru Zlarinjana da plastične vreće zamene papirnim ili platnenim torbama, da izbace iz upotrebe plastične slamčice i da pronađu i koriste eko-alternative plastičnim čašama i priboru za jelo.

Projekat „Zlarin – otok bez plastike“ su osmislile aktivistkinje za zaštitu životne sredine Ana Rob, Ivana Kordić i Nataša Kandijaš u okviru ekipnog takmičenja Adriatic Plastic Challenge. Njihova ideja je proglašena jednom od najboljih inovativnih rešenja za zaustavljanje zagađenja Jadranskog mora otpadom. Pobeda im je donela novčanu nagradu i podršku da ostvare svoju zamisao.

Svet se guši u jednokratnoj plastici. Njena proizvodnja raste iz godine u godinu, a ogromne količine te plastike ugrožavaju životnu sredinu i brojne životinjske vrste. Ona ne nestaje, već se usitnjavanjem na sve manje komadiće pretvara u mikroplastiku koja dospeva u lanac ishrane ljudi.

Početkom godine je, u cilju očuvanja čovekovog okruženja, u Hrvatskoj stupila na snagu obavezna naplata tankih plastičnih vrećica za nošenje. Iz novouvedenog propisa su izuzete kese tanje od 50 mikrona koje bi trebalo da služe kao primarna ambalaža. Uz njih bi trebalo da stoji upozorenje o štedljivom korišćenju.

Ipak, prema saznanjima organizacije Greenpeace, propis se ne sprovodi onako kako bi trebalo. Cena vrećica je simbolična i nije realno očekivati da donese značajno smanjenje. Povrh toga, u brojnim prodavnicama se umesto običnih dele najtanje kese. Kako pozitivni rezultati koji se očekuju od ovakvog podviga ne bi izostali i kako bi se stalo na kraj najezdi jednokratne plastike, Greenpeace poziva građane da potpišu peticiju za potpuno ukidanje tankih kesa na sledećem linku: https://act.greenpeace.org/page/39161/petition/1?locale=hr-HR&fbclid=IwAR1mGZMQacwpBqM_nFZVR1gxW5j1LbVOSbTz950r5ShZe977gebOwykZXaQ.

Jelena Kozbašić