Hrvatska primila 2079 zahteva za otkup struje iz solara u 2014.

Region

solarna elektranaHrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je na svom sajtu Obaveštenje o primljenim zahtevima za sklapanje ugovora o otkupu električne energije iz solarnih elektrana za 2014. godinu.

Prema ovom dokumentu, do 9. januara 2014. godine primljeno je 2079 zahteva za sklapanje ugovora o otkupu električne energije u skladu sa Tarifnim sastavom za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

Za integrisane solarne elektrane instalisane snage do 10kW, između 10 i 30kW i veće od 30kW primljeno je 1847 zahteva, a ukupna snaga ovih elektrana je 45610,22kW. Ugovori o otkupu električne energije iz ovakvih solarnih elektrana će biti sklopljeni do vrednosti od 5MW.

Za integrisane solarne elektrane instalisane snage do 10kW, između 10 i 30kW i veće od 30kW, a koje se nalaze na objektima koji su u vlasništvu tela državne uprave primljeno je 212 zahteva, a ukupna snaga ovih elektrana je 5959,46kW. Ugovori o otkupu električne energije će biti sklopljeni do vrednosti od 2MW za ovakve solarne elektrane.

Što se tiče neintegrisanih solarnih elektrana, tj. solarnih elektrana na zemlji do 30kW, HROTE je primio 20 zahteva, a ukupna snaga ovih elektrana je 36421,68kW. Ugovori o otkupu električne energije sa ovim solarnim elektranama će biti sklopljeni do snage od 5MW.

Inače, Republika Hrvatska obavezala se da će do 2020. godine udeo iz obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji energije iznositi 20%. Trenutno, oko 14% proizvedene energije u Hrvatskoj čini energija proizvedena iz obnovljivih izvora, dok je od toga udeo solarne energije manji od 1%.

Kako bi povećala proizvodnju energije iz solarnih elektrana, Vlada Republike Hrvatske pojednostavila je procedure za njihovu izgradnju, ali je 2012. godine, prateći svetske trendove, drastično smanjila iznos otkupne cene električne energije. Ovaj potez, kao i nedovoljne kvote za solarne elektrane, doveo je do toga da izgradnja malih solarnih elektrana u Hrvatskoj postane neisplativa. Izgrađene solarne elektrane ne mogu prodavati proizvedenu električnu energiju, čime investitori gube novac. Primera radi, kvote za otkup struje iz solarnih elektrana u Hrvatskoj za 2013. godinu, koje su iznosile 15MW, potrošene su pre nego što je godina i počela. Zbog toga je pre izvesnog vremena pokrenuta i peticija za ukidanje kvota za solarne elektrane čija je snaga do 30kW.

Darko Angebrandt, diplomirani inženjer elektrotehnike, izjavio je Slobodnoj Dalmaciji da bi Ministarstvo privrede Republike Hrvatske trebalo ozbiljno da razmotri ukidanje kvota za male solarne elektrane, ili da ih uskladi prema solarnim elektranama koje su realizovane i puštene u pogon.

Novim predlogom tarifnog sastava za 2014. godinu predviđeno je smanjenje kvota za solarne elektrane. Kvota za sklapanje ugovora o otkupu električne energije smanjena je na 5MW za solarne elektrane na objektima, dok je kvota za solarne elektrane na zemlji ostala 5MW.

S.J.