Hrvatska podržava dekarbonizaciju Evrope

Foto-ilustracija: Unsplash (François Genon)

Sastanak Veća Evropskih unija ministara za energetiku održan je danas u Briselu, a na njemu je sudelovao i hrvatski ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić.

Ministri su razmenili mišljenja na temu „Pametna integracija sektora: promicanje čiste energije“ i istakli kako je za postizanje klimatske neutralnosti potrebna upotreba čiste energije u celoj privredi. Pametna integracija sektora preduslov je za, što se troškova tiče, efikasniju dekarbonizaciju i osiguravanje stabilnosti i fleksibilnosti energetskih sistema. Pomoću nje se povezuju sektori, nosioci energije, infrastrukture i tehnologije. Pametnom integracijom sektora omogućuje se upotreba sve većeg obima čiste energije u različite svrhe (grejanje, saobraćaj i industriju).

Ministar Ćorić je naglasio kako Republika Hrvatska u potpunosti podržava dekarbonizaciju Evropske unije i da je za ostvarivanje toga cilja potrebno intenzivno razvijanje novih tehnologija i usavršavanje već postojećih. Uz sve to, nove tehnologije moraju biti i novčano prihvatljive pa je nužno da se one međusobno povežu i primenjuju u više sektora.

Foto-ilustracija: Unsplash (Vadim Sadovski)

Vodonik je jako dobar primer, s obzirom na to da je njegova uloga već prepoznata u mnogim sektorima. Vidljivi su njegovi potencijali u prometu, industrijskim procesima, ali i u energetici. Upravo je to ono čemu integracija sektora treba težiti. U tom smeru idu i aktivnosti Evropske komisije koja promoviše primenu vodonika u širem smislu, jer se jedino tako može postići potpuna dekarbonizacija Evrope“, kazao je ministar Ćorić.

Na sastanku Veća ministara raspravljalo se i o daljim koracima nakon Komunikacije o nacrtima integrisanih nacionalnih energetskih i klimatskih planova naslovljene „Ujedinjeni u ostvarivanju energetske unije i klimatske politike“. Uredbom o upravljanju energetskom unijom propisana je izrada desetogodišnjih integriranih nacionalnih energetskih i klimatskih planova za svaku državu članicu. Ministar Ćorić je rekao kako se dorada Integrisanoga nacionalnog energetskog i klimatskog plana upravo završava i da je namera dostaviti ga Evropskoj komisiji do kraja godine.

Jedna od tema su bili i prioriteti nove Komisije u području energetske politike. Republika Hrvatska podržava nastojanje nove predsednice Evropske komisije da se nastavi dekarbonizacija energetskog sektora, pa je u kontekstu posebno važno nastaviti s intenzivnim razvijanjem obnovljivih izvora energije, kao i s jačanjem energetske efikasnosti.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike