Hrvatska podiže svest građana o energetskoj efikasnosti

Foto: Pixabay

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva i prostornog uređenja realizuje kampanju podizanja svesti građana o važnosti primene mera energetske efikasnosti kako u višestambenim zgradama tako i u zgradarstvu „Obnovljene zgrade više štede više vrede“.

U tu svrhu je sprovedeno i istraživanje stavova i navika građana kako bi se ustanovilo kakvo je njihovo poznavanje pojmova vezanih za energetsku efikasnost. Istraživanje je pokazalo da čak 78 odsto građana smatra da poznaje pojam energetske efikasnosti, kao i razne proizvode koji se spominju u tom kontekstu. Većina ispitanika je upoznata sa štednim sijalicama, efikasnim uređajima i izolacijom, dok su im relativno nepoznati termotehnički sistemi u zgradi.

Čak 78 odsto ispitanih stanovnika redovno prati svoje režijske troškove. Većina građana najviše izdvaja za električnu energiju, a u tome prednjače žitelji primorskih županija. Međutim, 37 odsto građana ne zna ili nije sigurno zašto troši toliko energije, a od onih koji smatraju da znaju razloge za toliku potrošnju, kao glavni razlog navode upravo cenu tog energenta. To objašnjava i činjenicu da čak 49 odsto građana smatra da svoju potrošnju ne može smanjiti, iako njih 73 odsto o tome razmišlja.

Stoga će Fond sprovoditi kontinuirane edukacije kako bi građanima ukazao na mogućnosti smanjenja potrošnje energije u njihovim domovima. Osim realizacija mera energetske efikasnosti, koje daju najbolje rezultate u smanjenju potrošnje kao što su zamena dotrajale stolarije, postavljanje nove toplotne izolacije, ugradnja sistema za korišćenje obnovljivih izvora energije, Fond će ukazivati i na važnost tzv. soft mera, odnosno kako se promenom svakodnevnih navika i ponašanja može uštedeti na energentima.

Promotivnom kampanjom „Obnovljene zgrade više štede više vrede“, koja se u sklopu pružanja tehničke pomoći takođe sufinansira iz EU fondova, planira se dodatna motivacija građana da razmišljaju o energetskoj obnovi svojih zgrada, što je samo po sebi isplativa investicija.

izvor: fzoeu.hr

Sandra Jovićević