Hrvatska mora povećati udeo OIE

Predstavljanje analize „Obnovljivi izvori energije –šansa koju moramo iskoristiti“ održano je u ponedeljak u Zagrebu.

Ovom prilikom je istaknuto da je u Hrvatskoj u 2015. godini iz obnovljivih izvora energije proizvedeno 6 odsto ukupno potrošene električne energije. Potencijal OIE, uvažavajući ekološka ograničenja je znatno veći od toga i premašuje ukupnu današnju potrošnju energije. Sistem podsticaja OIE uveden je 2007. godine, a uvid u rezultate podsticaja korišćenja obnovljivih izvora energije do sada pokazuje da je propušteno korišćenje tih značajnih sredstava na način koji bi bio i razvojno efikasan.

U analizi je utvrđeno da su se podsticajne cene trebale s jedne strane prilagođavati padu cena tehnologija u Hrvatskoj, odnosno te podsticajne cene su trebale bolje pratiti smanjenje troškova investicija u obnovljive izvore energije, dok su s druge strane trebale uzimati u obzir povećanje količine električne energije koju je potrebno podsticati. U praksi je dobar deo finansijskih podsticaja završio u rukama malog broja preduzetnika, a lokalne zajednice i pojedinci praktički uopšte nisu imali koristi od ovog sistema zbog čega je i izostala konkretnija podrška javnosti OIE. Dok je u pojedinim državama EU vrlo razvijen koncept energetskog zadrugarstva, gde grupe građana instaliraju solarne sisteme ili vetrenjače i onda od viška proizvedene energije ostvaruju prihod.

Analiza daje preporuke za unapređenje sistema podsticaja OIE s ciljem njihovog većeg udela u ukupnoj proizvodnji električne energije i većeg doprinosa održivom razvoju Hrvatske. Prvi korak je konačno usvajanje podzakonskih akata, a za povećanje broja malih elektrana instaliranih na krovovima stambenih objekata potrebno je maksimalno pojednostaviti proceduru ugradnje, spajanja na električnu mrežu i održiv sistem podsticaja. Od preporuka koje nisu trenutno uvrštene u zakonodavni okvir, najvažnija je ukidanje PDV-a na kupovinu i ugradnju sistema.

izvor: zelena-akcija.hr

Sandra Jovićević