Hrvatska mora da se okrene inovativnim rešenjima u upravljanju vodama

Region | Upravljanje otpadom

imagesHrvatska ne upravlja dobro svojim velikim vodnim potencijalima i morada  se okrene inovativnim rešenjima kako bi na najbolji način koristila i zaštitila te resurse, izjavila je u juče predstavnica Evropskog parlamenta Ivana Maletić.

Maletić je u sredu u Evropskom parlamentu u Briselu u saradnji s časopisom Komunal organizovala, treću godinu za redom, konferenciju o komunalnom sektoru. Na konferenciji učestvuje  preko 60 učesnika iz Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe, kojima se pruža prilika da se upoznaju s glavnim odredbama evropske politike u području upravljanja vodama, upravljanja otpadom i finansiranja komunalne infrastrukture.

„Prema proceni naših stručnjaka, mi dnevno gubimo milijarde kuna pitke vode jer nema kvalitetnog upravljanja pitkom vodom, gubimo velika sredstva jer nismo primenili tehnološka rešenja, nismo dobro strateški definisali šta i kako želimo iskoristiti, pri tome imajući u vidu da je voda ustavno pravo svakog čoveka“, ističe Maletić, dodajući da Hrvatska treba i mora da zaštiti svoje resurse i pronađe model upravljanja, ali ne kroz privatizaciju.

„Ima i drugih modela koje možemo koristiti i sebe pozicionirati jer mi smo po podacima UNESCO-a peta zemlja po bogatstvu voda“, kaže evropska predstavnica. Ona je istakla da je Evropa daleko odmakla, ulažući u inovacije.

„Mi još uvek razmišljamo o nekim bazičnim stvarima, poput odvajanja otpada, a ovde se govori o inovativnim rešenjima za obradu vode za piće, za povezanost vode i energije, upravljanje rizikom od suša i poplava, za eko-sisteme, o pametnim tehnologijama. Budućnost je već tu, samo nije ravnomerno raspoređena, a sada je pitanje želimo li mi da se ona u Hrvatskoj događa“, rekla je Maletić.

Ona je ukazala na potrebu većeg korišenja evropskog  finansiranja projekata komunalne infrastrukture.

Što se tiče gospodarenja otpadom, prema evropskoj direktivi o otpadu, do 2020. treba da se reciklira 50 posto komunalnog otpada, a Hrvatska je sada tek na 16 posto, daleko od zadanog cilja.

Izvor: hina.hr

Vesna Vukajlović