Hrvatska modernizuje meteorološku posmatračku mrežu kroz projekat METMONIC

Region

Foto: mzoip.hr

U Ministarstvu zaštite životne sredine i energetike potpisan je ugovor o dodeli bespovratnih EU sredstava za „Projekat modernizacije meteorološke posmatračke mreže u Republici Hrvatskoj“ – METMONIC koji će realizovati Državni hidrometeorološki zavod.

Ugovor su potpisali ministar zaštite životne sredine i energetike gospodin Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Dubravko Ponoš i predstavnik Državnog hidrometeorološkog zavoda Nataša Strelec Mahović.

Projekat METMONIC je ukupno vredan 343,9 miliona kuna od čega je iz EU fondova u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ osigurano 85 odsto sredstava.

Korisnik projekta je Državni hidrometeorološki zavod, a svrha projekta je unapređenje i modernizacija sistema upravljanja i merenja meteoroloških podataka kako bi se postigla efikasna kontrola i praćenje atmosferskih, okeanskih i kopnenih bitnih klimatskih varijabli prema preporukama Svetske meteorološke organizacije i Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o promeni klime.

Cilj je modernizacija meteorološke mreže što će osigurati da 100 odsto teritorije Hrvatske bude pokriveno redovnim praćenjem i procenom uticaja klimatskih promena. To će omogućiti bolje razumevanje klimatskih promena i na taj način pomoći u formulaciji odgovarajućih politika i mera.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević