Hrvatska koordinator projekta prototipa solarnog kolektora

Svet

solarna energija

“Hrvatska gospodarska komora” (HGK) je koordinator projekta “Soleglass”. Ovo je prvi tehnološki projekat iz programa Evropske unije za izradu prototipa srednjotemperaturnog i visokotemperaturnog sunčevog kolektora primenjivog u industriji za grejanje, hlađenje i pripremu tehnološke pare. 
Kolektor bi trebao da se odlikuje visokom pouzdanošću uz smanjene potrebe za održavanjem u odnosu na danas poznate vakuumske tehnologije u kojima je ključan problem gubitak vakuuma i znatno smanjenje efikasnosti uređaja. Trenutno su dva prototipa srednjotemperaturnog sunčevoga kolektora za temperature do 160ºC u potpunosti dovršena i nalaze se u ispitnoj laboratoriji u Skoplju.

Osnovna komponenta kolektora je sistem vakuumiranih staklenih cevi u čijoj izradi je učestvovala fabrika stakla „Duran d.d“ iz Pule koja se pojavljuje i kao potencijalni krajnji korisnik rezultata nekog oblika buduće serijske proizvodnje.

Prezentacija rada uređaja sa demonstracijom parametara i prednostima inovacije očekuje se na na zaključnom sastanku krajem avgusta. Identifikovan je veliki proizviodni potencijal, radiće se na komercijalizaciji uređaja u čemu će Hrvaatskoj podršku pružiti Projektni partner iz Španije.

Vrednost projjekta je tri miliona evra, od čega dva miliona daje Evropska unija bespovratno a Hrvatska će dobiti polovinu tih sredstava.

Ovaj projekat je “osvojen” još dok Hrvatska nije bila članica Evropske unije krajem 2010. godine, a uspešno je pokrenut u septembru 2011.godine.