“Hrvatska elektroprivreda” (HEP) raspisuje konkurs za gradnju hidroelektrane od 500 miliona evra

Svet

download

“Hrvatska elektroprivreda” (HEP) raspisuje konkurs za strateškog partnera na projektu izgradnje hidroelektrane Senj-Kosinj. Ova hidroelektrana sada proizvodi pet procenata ukupnih energetskih potreba Hrvatske, a novi projekat se odnosi na gradnju još jednog dela koji bi obezbeđivao vršnu energiju, onu koja se proizvodi po potrebi.

Investicija je u vrednosti od 500 miliona evra a realizacija se planira u naredne tri godine. “Hrvatska elektroprivreda” bi vršila projektno finansiranje a potencijalni partner bi imao obavezu da kompletan kredit upiše u svoj bilans. Ugovor bi se potpisao na 20 godina pri čemu HEP namerava da zadrži 50% udela u vlasništvu.

Preliminarne uslove konkursa za sada zadovoljava oko 10 evropskih kompanija, a konkurs je otvoren i za konzorcijume. “Hrvatska elektroprivreda” će sa novoizabranim partnerom osnovati joint-venture kompaniju. U konkursnom postupku u prvoj fazi se predlažu tehnički dizajn projekta i obim ulaganja a u drugoj fazi, 2015. godine, očekuju se prve obavezujuće ponude.

Projekat Senj-Kosinj doneće posao i hrvatskim građevinskim kompanijama sa udelom od oko 80%, što je oko 400 miliona evra.

D.V