Hrvatska dodelila 10 dozvola za istraživanje ugljovodonika u Jadranu

Region

hrvatska soundset.hr

Vlada Republike Hrvatske donela je odluku da dodeli deset dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika na Jadranskom primorju.

Konzorcijum kompanija „Marathon Oil“ iz Sjedinjenih Američkih Država i „OMV“ iz Austrije dobili su dozvole za sedam lokacija; konzorcijum kompanija „Eni“ iz Italije i „Mediolgas“ iz Londona dobili su dozvolu za lokaciju u centralnom Jadranu, dok je hrvatska kompanija „INA“ dobila dozvolu za dve lokacije.

Vrednost projekta procenjuje se na oko 525 miliona evra, a rok za potpisivanje ugovora je 2. april 2015. godine. Minimalna propisana taksa iznosila je oko 183 hiljade evra za jednu lokaciju, odnosno oko 1,8 miliona evra, ali je zahvaljujući javnom nadmetanju postignuta cifra od oko 13 miliona evra koja će biti uplaćena u budžet Republike Hrvatske.

Podsetimo, u planu je i donošenje Zakona o bezbednosti pri obalnom istraživanju i eksploataciji ugljovodonika najkasnije do 19. jula 2015. godine, a postojeća gasna infrastruktura u Jadranskom moru moraće da usaglasi svoje bezbednosne standarde sa njim najkasnije do 19. jula 2018. godine.

Sandra Jovićević

foto: soundset.hr