Hrvatska dobija Strategiju niskokarbonskog razvoja

Mobilnost | Region | Održivi razvoj

klimatske promene economy.rs

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Republike Hrvatske gospođa Marija Šćulac Domac izjavila je na konferenciji za novinare koja je održana krajem prošle nedelje da će Hrvatska početkom sledeće godine doneti Strategiju niskokarbonskog razvoja.

Kako je istaknuto, ovo je ključni dokument u ublažavanju posledica klimatskih promena, a uticaće na sektor poljoprivrede, energetike, industrije, transporta i upravljanja otpadom. Očekuje se da će uz pomoć pomenute strategije Hrvatska ispuniti svoje obaveze u oblasti klimatskih promena.

Na konferenciji je rečeno da je Republika Hrvatska pokrenula niz mera koje se odnose na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, a koje će doprineti otvaranju novih „zelenih“ radnih mesta i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte. Navedeno je da najviše prostora za uštede ima u sektoru zgradarstva, a zatim u transportu. Rečeno je da je u periodu od 2012. do 2015. godine Republika Hrvatska pokrenula oko 15 hiljada projekata povećanja energetske efikasnosti stambenih objekata, dok su resorno ministarstvo i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost realizovali projekte subvencionisanja kupovine električnih i hibridnih vozila za građane i preduzeća u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida.

Sandra Jovićević

foto: economy.rs