HRVATSKA: Bukove šume na listi UNESKO-a

Region | Održivi razvoj

Foto – ilustracija: Pixabay

Hrvatska se 7. jula zajedno sa još 9 zemalja – Albanijom, Austrijom, Belgijom, Bugarskom, Italijom, Rumunijom, Slovenijom, Španijom i Ukrajinom – upisala pomoću proširene serijske nominacije „Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope“ na Listu svetske baštine UNESKO-a, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva zaštite životne sredine i energetike.

Proširenje nominacije uključilo je 63 područja bukovih šuma od čega je Hrvatska učestvovala sa tri područja, u nacionalnim parkovima Severni Velebit i Paklenica. Reč je o 1289,11 hektara bukove šume koja se u Nacionalnom parku Severni Velebit nalazi u Strogom rezervatu „Hajdučki i Rožanski kukovi“ i 2031,87 hektara šume na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u Nacionalnom parku Paklenica.

Značaj predloženih starih bukovih šuma u ​​nacionalnim parkovima Severni Velebit i Paklenica temelji se na njihovoj autentičnosti, geografskom položaju, starosti i veličini. Ovaj upis na Listu svetske baštine predstavlja treće proširenje. Prve su na Listu svetske baštine „Iskonske bukove šume Karpata“ upisale Slovačka i Ukrajina još 2007. godine.

Proširenje prekogranične serijske nominacije usledilo je 2010. godine, upisom nemačkih drevnih bukovih šuma na Listu svetske baštine. Ono se odvijalo uz preporuku Odbora za svetsku baštinu da se upisanom prekograničnom dobru pridruže ostale zemlje kako bi se dobio celovit prikaz stanja bukovih šuma u ​​različitim uslovima okoline, s ciljem zaštite jedinstvenog šumskog ekosistema.

Foto – ilustracija: Pixabay

Treće, odobreno proširenje rezultat je međunarodnog istraživačkog projekta koji je Austrija pokrenula 2012. godine. Kroz projekat dobijena je lista od 126 područja značajnih drevnih bukovih šuma Evrope od kojih je 63 odabrano za nominaciju. Uključivanjem 63 nova područja na Listu svetske baštine dobijena je celovitost područja koje ima izuzetnu univerzalnu vrednost i dokaz je postglacijalnog širenja kao i prirodnog, nesmetanog razvoja ekosistema bukovih šuma Evrope.

Sve države uključene u nominaciju pokazale su izuzetnu posvećenost zajedničkoj saradnji i izražena je zajednička namera za očuvanje i održivo upravljanje bukovim šumama. Upis na Listu svetske baštine potvrda je da se prirodnim lepotama Hrvatske upravlja na najbolji mogući način sa ciljem zaštite za buduće naraštaje i da je Hrvatska je po biodiverzitetu i prirodnim lepotama među najbogatijim evropskim državama, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: energetika-net.com