Hortikultura povezala Šabac i Slavonski Brod

Vesti | Srbija

Završna konferencija projekta ROSIS4H – „Ponovno otkrivanje mogućnosti za razvoj hortikulture kroz održivi uticaj u prekograničnom području” održana je u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu.

Foto: Grad Šabac

Projekat je počeo potpisivanjem ugovora u septembru 2017. godine u Šapcu, čime je nastavljena saradnja između Grada Šapca i Srednje poljoprivredne škola sa domom učenika iz Šapca sa Centrom za razvoj Brodsko-posavske županije, Regionalnim centrom za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije i Srednjom školom „Matija Antun Reljković” iz Slavonskog Broda.

U uvodnom delu obratili su se gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, zamenik ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji Stjepan Glas, Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca i član projektnog tima i Magdalena Zmaić, predstavnica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije.

Partneri na ovom projektu dobili su vrednu opremu i brojne edukacije, predavanja i studijske posete, koje su poslužile za sticanje novih znanja i razmenu iskustava.

Realizacijom ovog projekta, Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika iz Šapca dobila je laboratoriju za analizu zemljišta, a Grad Šabac – vozilo, info pult za potrebe poljoprivrednika i e-platformu namenjenu ovoj tematici.

Srednja škola „Matija Antun Reljković” dobila je sušaru, cisternu, tunelski plastenik i sistem za orošavanje u plasteniku, a Regionalni centar za biotehnološa istraživanja i razvoj atomski spektafotometar za analizu zemljišta.

U okviru projekta razvijene su nove usluge na polju edukacije za poljoprivredne proizvođače i dve studije: za Grad Šabac – Studija o razvoju klastera u hortikulturi, a za Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj iz Slavonskog Broda – Studiju sa akcionim planom daljeg razvoja.

Skupu u Centru za stručno usavršavanje su prisustvovali i poljoprivrednici iz Gorazdevca, koji su ovih dana gosti Grada Šapca.

Milisav Pajević