Hongkong zabranio prodaju slonovače

Foto: pixabay

Poslanici Hongkonga izglasali su novi zakon o zabrani prodaje slonovače, što je veliki korak u zaštiti ove vrste.

Poslanici su glasali velikom većinom za izmene postojećeg zakona da bi se zabranila prodaja slonovače u Hongkongu, koji prema stručnjacima predstavlja najveće maloprodajno tržište za slonovaču.

Zakon će se postupno implementirati  da bi rezultirao potpunom zabranom trgovine slonovačom do 2021. godine.

Izmene zakona uključuju i znatno strože kazne za krijumčarenje slonovače, kao i druge ugrožene vrste da bi se sprečila prodaja na crnom tržištu.

Prema zakonu maksimalna kazna će se povećati na 2,3 miliona američkih dolara što je duplo više nego sada i na deset godina zatvora u odnosu na prethodnu kaznu zatvora u trajanju od dve godine.

Aktivisti za odbranu životinja pozdravili su potez iako Hongkong sporije deluje po tom pitanju nego Peking. Kina, najveći izvor potražnje za slonovačom zabranila je prodaju početkom ove godine, a u martu prošle godine je zatvorila sve fabrike za rezbarenje slonovače i radnje koje je prodaju.

Dosadašnji zakon u Hongkongu dozvoljavao je prodaju slonovače koju su trgovci nabavili pre stupanja na snagu Konvencije o međunarodnoj trgovini s ugroženim vrstama faune i flore (CITES). Prema CITES-u regulisanje trgovine slonovačom počelo je sredinom 1970-ih, pre potpune zabrane za međunarodnu prodaju 1990. godine.

Aktivisti kažu da ima naznaka da beskrupulozni prodavci koriste rupu u zakonu da prokrijumčare noviju, zabranjenu slonovaču zbog čega je Hongkong postao jedan od glavnih centara trgovine slonovače na crno.

Oni su pozdravili zabranu kao veliki korak u naporima da se zaustave lovokradice i ubijanje desetine hiljada slonova.

Vlada Hongkonga odbila je da ponudi bilo kakvu nadoknadu destinama vlasnika radnji sa slonovačom i stotinama neregistrovanih trgovaca koji su tražili desetine mliona dolara da predaju svoja skladišta slonovače, procenjena na 670 metričkih tona.

Iz Svetske organizacije za prirodu (WWF) rekli su da su zadovoljni sada kada su tri najveća svetska tržišta slonovače ugašena- Amerika, Kina i Hong Kong, i da bi vlade drugih zemalja trebalo da prate njihov primer kako bi sprečili krijumčare da nastave sa ovom praksom.

Milan Zlatanović

Izvor: nationalgeographic