Holandija uvodi zabranu na dizelaše i benzince do 2025.

Svet | Mobilnost | Nafta

metropole-sattravel-holandija-1600.272beb8e4f27add1288690c83d1c80c6Medijska agencija Tanjug prenosi da Vlada u Holandiji razmatra uvođenje inovativnog ekološkog zakona, a vlasti su pokrenule debatu o zabrani prodaje novih automobila na dizel i benzin do 2025. godine, piše britanski list Independent.

„Potrebno je da isključimo emisiju ugljen-dioksida i da promenimo obrazac korišćenja fosilnih goriva ukoliko želimo da sačuvamo planetu“, izjavio je član Laburističke partije Jan Vos, koji se nalazi iza ove inicijative.

Nacrt zakona, koji je već usvojio donji dom holandskog parlamenta, dozvolio bi starijim dizelašima i benzincima da ostanu na holandskim putevima.

„Takva zabrana neće biti dovoljna za potpunu eliminaciju dizelaša i benzinaca“, izjavio je Vos, dodajući da je neophodno obaranje cena električnih automobila, kao i da vlada poveća broj stanica za njihovo napajanje.

Među svim članicama Evropske unije, Holandija ima jednu od najnižih emisija CO2 emitovanih iz novih automobila.

Razmatranjem ove zabrane, Holandija se pridružila nizu zemalja koje razmatraju sličan potez, kao što su Norveška koja je pre dva meseca raspravljala o zabrani prodaje benzinaca i Danska.

Izvor: tanjug.rs