Hoće li Srbija ukinuti sezonsko pomeranje kazaljki?!

Vesti | Srbija

 

Foto: Milisav Pajević

Više od 80 odsto građana Evropske unije je protiv letnjeg i zimskog računanja vremena – pokazuju podaci elektronskog istraživanja.

Zato je odluka Evrope da sledeća godina bude poslednja u kojoj se pomeraju kazaljke na satu, a sve zemlje će morati do aprila 2019. godine da izaberu – letnje ili zimsko.

I Srbija će ukinuti sezonsko pomeranje kazaljki, ali ostaje dilema – da li izabrati zimsko ili letnje vreme?

Časovnike ćemo, sasvim sigurno, pomeriti jedan sat unazad u nedelju 28. oktobra. Šta će se posle toga desiti još ne znamo.Većina građana rado prihvata ukidanje sezonskog pomeranja kazaljki, ali ima i onih koji ništa ne bi dirali.

Oni koji su protiv pomeranja kazaljki kažu da im to remeti životni ritam. Pritom, draže im je zimsko vreme jer je, kažu, „pravo“.

Stručnjaci, sa druge strane, tvrde da je pravo vreme za nas tzv. ukazno ili letnje računanje vremena.

Tada bi bilo više sunca i dan bi bio duži. Ipak, kažu, da je najbitnije da odluka bude u skladu sa Evropom.

Neke studije su pokazale da pomeranje sata loše utiče na ljudsko zdravlje. Određeni broj dece u vreme promene ima slabiji učinak u školi, a zaposleni su manje produktivni.

U nekim državama tada je zabeležen i veći broj saobraćajnih nezgoda.

U Ministarstvu privrede Srbije ističu da se zakoni u našoj zemlji usklađuje sa regulativom u EU. Srbija će, kažu, pratiti svaku promenu.

Letnje računanje vremena osmislio je pre 110 godina građevinac Vilijam Vilet, koji je primetio da Britanci leti spavaju i kada odavno svane, a noću poslove završavaju uz sveću.

Njegov predlog usvojila je Nemačka 1916. godine, a u Srbiji se kazaljke dva puta godišnje pomeraju od 1983. godine.

Izvor: RTS/ Nikolina Rakić

Milisav Pajević