Hoće li 2019. godina biti druga ili treća najtoplija godina otkako se meri temperatura?

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonas Weckschmied)

Bliži se kraj godine i u vazduhu i dalje visi pitanje – da li će 2019. biti druga ili treća najtoplija godina otkako se meri temperatura. Konačno pozicioniranje ove godine na listi Svetske meteorološke organizacije biće potvrđeno u januaru.

Stručnjaci skreću pažnju da je mnogo važnije u odnosu na prosečnu temperaturu u toku jedne godine dugoročni trend zagrevanja. Temperaturni proseci od 2015. do 2019. godine, kao i od 2010. do 2019, zasigurno su najviši za petogodišnji, odnosno desetogodišnji period.

Od osamdesetih godina prošlog veka, svaka decenija je toplija od prethodne, a očekuje se da će se „otopljavanje“ nastaviti usled rekordnih koncentracija gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi.

„Prosečna globalna temperatura je porasla za 1,1 °C u odnosu na predindustrijsko razdoblje, a temperatura okeana za pola stepena“, rekao je Peteri Talas, generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije, upozorivši da će je do kraja veka moguć porast temperature za 3 do 5 stepeni.

Temperature su tek jedan delić mozaika. Ne bi trebalo da smetnemo s uma ni druge nedaće poput topljenja lednika, skoka nivoa okeana, gubitka biodiverziteta i ekstremnih vremenskih uslova, podsećaju meteorolozi.

Jelena Kozbašić