Hitachi ABB Power Grids službeno započeo s radom

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

U skladu sa sporazumom potpisanim dana 17. decembra 2018. godine, društva „Hitachi“ i ABB objavila su okončanje svih planiranih radnji u postupku zajedničkog ulaganja čime je formirana nova kompanija Hitachi ABB Power Grids. U novonastalom poslovnom subjektu „Hitachi“ drži 80,1 odsto deonica (s poslovanjem od oko 10 milijardi američkih dolara), dok ABB sudeluje u preostalom delu. Novim predsednikom Uprave imenovan je Tošikazu Nišino, koji je ujedno i izvršni potpredsednik Hitachija, dok je Klaudio Fakin imenovan izvršnim direktorom. Primarni cilj novog upravljačkog tima Hitachi ABB Power Gridsa, čije je sedište registrovano u švajcarskom Cirihu, biće osiguravanje kontinuiteta poslovanja.

„Kombinacija Hitachijevih vodećih digitalnih tehnologija i svetskih rešenja za energetske mreže olakšaće aktivno učestvovanje u globalnoj transformaciji i dekarbonizaciji energetskih sistema u cilju uspostavljanja održive energetske budućnosti. Inteligentnim rešenjima za dinamičniju mrežu doprinosimo ostvarenju Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, a posebno cilja 7. koji se odnosi na osiguranje „pristupačne, pouzdane i čiste energije”, istakao je Tošikazu Nišino, predsednik Uprave Hitachi ABB Power Grids.

Foto: ABB

„Hitachi“ i ABB, delujući kao dve izuzetno ugledne kompanije koje učestvuju u zajedničkom ulaganju, imaju za cilj stvaranje novog globalnog predvodnika u sektoru energije, pri čemu partnerstvo s Hitachijem pruža novonastaloj kompaniji mogućnost razvoja na područjima kao što su mobilnost, pametni gradovi, industrija, skladištenje energije i centri podataka. Pored navedenog, pruža se i finansijska podloga za finansiranje ambicioznih projekata i omogućava pristup Japanu, trećoj najvećoj ekonomiji na svetu.

„Sinergija i pristup novim i rastućim tržištima koje osigurava „Hitachi“ pomoći će novom Power Grids-u prelazak u sledeću fazu razvoja, dodatno jačajući vodeću poziciju na tržištu“, rekao je Timo Ihamuotila, izvršni direktor ABB-a i direktor upravnog odbora Hitachi ABB Power Grids, dodajući pritom da „Hitachi donosi dugoročnu predanost novom društvu i ujedno jača postojeće poslovno partnerstvo između ulagača“.

„Kombinovanjem naših tehnoloških snaga otvaraju nam se nove tržišne mogućnosti i povećava vrednost za kupca”, istaknuo je Claudio Facchin, izvršni direktor društva Hitachi ABB Power Grids. „I dalje smo potpuno posvećeni uspostavljanju održive energetske budućnosti, uz primenu inovacionih i digitalnih tehnologija, u svojstvu odabranoga partnera za snažniju, pametniju i zeleniju elektroenergetsku mrežu“, zaključio je Facchin.

O Hitachi ABB Power Gridsu

Hitachi ABB Power Grids globalni je lider u tehnologiji s bogatim zajedničkim nasleđem od gotovo 250 godina, zapošljava 36 000 ljudi u 90 zemalja. Sa sedištem u Švajcarskoj, kompanija pruža usluge javnim preduzećima, industriji i infrastrukturi te u rastućim područjima poput održive mobilnosti, pametnih gradova, skladišta energije i centara podataka. S dokazanim iskustvom, globalnim tragom i vodećim svetskim referencama, Hitachi ABB Power Grids uravnotežuje društvene, ekološke i ekonomske vrednosti. Zalaže se uspostavljanju održivog razvoja, uz primenu inovacionih i digitalnih tehnologija što ga čini idealnim partnerom za snažnije, pametnije i zelenije mreže.

Hitachi ABB Power Grids u regionu posluje objedinjen u Balkan Clusteru koji sačinjavaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Severna Makedonija i Srbija.

Dosadašnja rukovodilac poslovanja zaštite i upravljanja i financijskog kontrolinga Nina Dusper Sušić preuzela je funkciju generalnog direktora Balkan Clustera.

Dusper Sušić je, završivši dve master studije na Sorboni, započela svoju profesionalnu karijeru u korporativnim finansijama u Francuskoj gde je, između ostalog, osnovala i investirala u fondove obnovljivih izvora energije.

ABB-u Hrvatska se pridružila 2011. godine na poziciji finansijskog kontrolora gde je tokom godina stekla iskustva i kao rukovodilac kvalitete i realizacije, rukovodilac poslovanja i prodaje.

ABB