Hiljadu solarnih panela na garaži za tramvaje u Drezdenu

Ono što je GSP za Beograđane, to je DVB za stanovnike Drezdena u Nemačkoj – javno komunalno preduzeće čija je osnovna delatnost prevoz putnika. DVB u sklopu svog voznog parka poseduje 166 tramvaja i 140 autobusa namenjenih upotrebi u lokalnoj saobraćajnoj mreži nemačkog grada na reci Elbi. Godišnje preveze više od 163 miliona ljudi.

Foto-ilustracija: Pixabay

DVB je sklopio partnerstvo sa proizvođačem solarnih panela Solarwatt koje posluje pod sloganom „Snaga ljudima!“, poverivši mu posao opremanja garaže za tramvaje sistemom od hiljadu fotonaponskih ćelija ukupne izlazne snage od 300 kW.

Gotovo 100 odsto električne energije koju proizvede solarna elektrana na krovu garaže će koristiti DVB. U kombinaciji sa postojećom termoelektranom, solarka će podmirivati sve energetske potrebe preduzeća, uključujući sve objekte na parkiralištu, radionicu i zgradu administracije.

Generalni direktor Solarwatt-a Detlef Nojhaus je istakao da DVB i njegova kompanija pružaju praktičan primer kako i veliko preduzeće, zahvaljujući Suncu, može da dostigne ideal energetske samodovoljnosti. „Interni sistem, pored snižavanja troškova, unapređuje energetsku efikasnost čitavog preduzeća. Zašto biste onda krovne površine ostavili neiskorištenim?“, zapitao se Nojhaus.

Solarwatt bi projekat trebalo da završi u narednih nekoliko nedelja. Jedini zahtev DVB-a je bio da postavljeni moduli budu „između dva stakla“.

Jelena Kozbašić