Hidroelektranu “Vranduk” će najverovatnije izgraditi “Končar”

Vesti | Region

Kako stvari stoje, hrvatska kompanija „Končar“ mogla bi da preuzme posao na izgradnji hidroelektrane (HE) na Vranduku, vredne 114 miliona maraka.

Zapravo, „Končar“ bi kao deo već postojećeg konzorcijuma s austrijskim „Strabagom“, koji je najavio povlačenje iz projekta, mogao samo da zameni uloge vodećeg izvođača radova i nastaviti izgradnju hidroelektrane koja je najavljena kao jedan od strateških projekata „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH), saznaje „Dnevni avaz“.

Ovakva najava dolazi u trenutku kada „Strabag“ i EPBiH vode žustre pregovore o nastavku izgradnje HE Vranduk, nakon što su Austrijanci najavili da će raskinuti ugovor, jer traže više novca od ugovorenog, a što bosanskohercegovačka firma odbija.

Iako u EPBiH ovakva najava o ulasku „Končara“, kako je nezvanično rečeno, još nije došla pred upravu, o njoj se razmišlja kao o realnoj opciji, jer je „Končar“ od prvog dana upoznat sa svim uslovima, a predstavnici ove firme i njihovi inženjeri već su obavili pripremnu fazu radova na reci Bosni kada su je pregradili.

Ipak, jedna od opcija je i da EPBiH stavi tačku na spor sa „Strabagom“, odbije sve zahteve i po hitnoj proceduri raspiše novi tender, s tim da bi to značilo odlaganje radova.