Hidroelektrane na Kutskoj i Mojanskoj reci u administrativnim nelogičnostima

Region | Hidro

1923852_origCrnogorske “Vijesti” u tekstu čiji je autor M. Milošević donose nove informacije o malim hidroelektranama u Crnoj Gori. Nešto nije u redu sa saglasnostima Ministarstva održivog razvoja u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola za male hidroelektrane (MHE) na Kutskoj i Mojanskoj reci. To  smatraju predstavnici NVO Perućica.

Oni su istakli da je “prosto neverovatno kako je efikasan Direktorat za građevinarstvo kada je posedovni list izdat 12. 12. 2016. godine uvrstilo u rešenje izdato istog dana”.

Preduzeća „Small Hydro Power Plant Mojanska“ i „Small Hydro Power Plant Kutska“ dobila su 12. decembra građevinske dozvolu za gradnju ovih malih hidroelektrana.

Oni su naveli i da se deo dokumentacije za gradnju male hidroelektrane Mojanska 3, odnosi na ime koncesionara „Small hidro power plant Kutska“, drugo pravno lice, dok se prilog rešenja za „Small hidro power plant Mojanska“ odnosi na objekat Kutska 2.

 “Zaboravljaju da se ta elektrana nalazi u zoni Nacionalnog parka Komovi i jednim delom pripada opštini Podgorica. Iako je Direktorat za građevinarstvo tražio od Agencije za zaštitu životne sredine 21. 10. 2016. godine da mu se dostavi Elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu, kojeg očigledno nema, nije mu smetalo da se pozove, na rešenje za projektovanje male hidroelektrane Mojanska 3, pod nekim brojem koji je nemoguće naći na bilo kojoj adresi Agencije. Očigledno za njih je projektovanje i izgradnja isto”, dodali su Kastratović i Kočanović.

Oni su napomenuli da je “efikasna administracija obavila upis zemljišta u novembru 2016. po ugovoru između vlade i konzorcijuma“ Kutska i Mojanska“ od 12. 05. 2016. godine”, a da je rešenje izdato “na osnovu kocesionog ugovora izdatog dvije godine ranije 2014. godine na pravno lice „Green Solutions“, a glasi na „Small Hidro power plant Mojanska”.

Osnivači ova dva konzorcijuma su „Hidroenergija Berane“, „Green Solutions“ i „Popović elektro sistem“. Vlasnici „Hidroenergije“ su Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i Hemera Capital, dok je ovlašćeni zastupnik Oleg Obradović vlasnik Hemere Capital. Osnivač „Green Solutionsa“ je „Popović elektro sistem“ Slobodana Popovića.

Izvor: vijesti.me

V.V.