Herbar spomenika prirode Lisine

lisinePovodom obeležavanja Svetskog dana životne sredine, stručni saradnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije su početkom juna održali radionicu „Herbar spomenika prirode Lisine“, namenjenu učenicima petog razreda OŠ „Stevan Nemanja“ iz Stenjevca, a u cilju pokretanja inicijative za izradu botaničkog inventara ovog zaštićenog prirodonog dobra od nacionalnog značaja. Radionica je održana u organizaciji Javnog preduzeća „Resavska pećina“, koje je upravljač Spomenika prirode „Lisine“.

Program obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine otvorila je Milica Petrović, direktorka JP „Resavska pećina“, zahvalivši se učenicima i njihovim nastavnicima što su se odazvali da zajedno sa stručnjacima Zavoda započnu izradu Herbara Lisina, a time i vrednovanje botaničkog značaja spomenika prirode koji je zaštićen kao izuzetan nacionalni hidrogeološki fenomen.

Kako bi učenicima, predstavili i raznovrsnost faune Lisina, o sisarima koji žive u okolini prirodnog dobra govorio je mamolog Vladan Bjedov, dok je svet gmizavaca predstavio herpetolog mr Rastko Ajtić. O vrstama ptica koje se mogu videti na širem prostoru Lisina, deci je govorio ornitolog Miloš Radaković. Radi sagledavanja ukupne vrednosti i lepote Spomenika prirode, decu su kroz prirodno dobro proveli vodiči JP „Resavska pećina“.

Značaj realizacije programa kroz koje deca iz škola u neposrednom okruženju zaštićenih područja mogu upoznati karakteristike i jedinstvenost ovih područja, potvrdili su nam nastavnici i učenici zahvalivši se na prilici da nauče nešto više o svom kraju, i da upoznaju načine rada u istraživanju prirode.

Spomenik prirode „Lisine“, koji obuhvata izvor Veliko vrelo i vodopad Veliki buk u podnožju planine Beljanice, zaštićen je odlukom Vlade Republike Srbije iz 1955. godine, kao osobena znamenitost fonda geonasleđa Srbije.

www.zzps.rs

Vesna Vukajlović