Hemofarm publikovao četvrti „Izveštaj o održivom razvoju“

dusan-stojakovic-i-natalija-popovic_14791209388Tokom novembra je publikovan izveštaj Hemofarma o održivom razvoju. Hemofarm je jedna od dve kompanije u zemlji koja ima najvišu A plus ocenu za izveštavanje o održivom razvoju i koja danas zadovoljava 85 indikatora.

Održivi razvoj Hemofarma možda je najupečatjivije potvrđen kroz rekordnu proizvodnju od 216,5 miliona pakovanja farmaceutskih proizvoda u 2015. godini, bez povećanja  potrošnje vode, gasa i struje.

Natalija Popović posebno ističe činjenicu da Hemofarmove fabrike u Vršcu i Šapcu, prema izveštaju International Finance Corporation, dela Grupe Svetske banke, spadaju u  20% energetski najefikasnijih postrojenja u svojoj kategoriji u svetu.

Noseći stubovi održivog razvoja su ekonomski, ekološki i socijalni uticaji na okruženje.

„Konkretan primer održivog razvoja jeste investiranje u edukaciju zaposlenih, koji su inicirali i realizovali projekat upotrebe recikliranog kartona za sekundarna pakovanja. To je pokazatelj da je održivi razvoj postao rutina i stil rada mojih koleginica i kolega. Samo upotrebom recikliranog kartona, što je tek jedan od primera, ostvarili smo uštede u korišćenju električne energije i vode, uz ekonomske uštede sačuvali smo količinu drveća koja je ekvivalentna broju od 18.700 stabala na godišnjem nivou!

Put održivog razvoja, iako inicijalno velika investicija, dugoročno predstavlja benefit.

„Posebno bih naglasila da smo nedavno, u Šapcu, predstavili novi prečištač otpadnih voda u koji je investirano oko 1,2 miliona evra. Kroz ovaj projekat, omogućili smo još bezbednije  upravljanje vodom, čime smo dali veliki doprinos unapređenu lokalne ekologije“, istakla je Natalija Popović.

Izvor:newsweek.rs

Vesna Vukajlović