HE „Pirot“ proizvela 123 miliona kWh električne energije 2014. godine

Srbija | Hidro

HE_PIROT_ djerdap.rs

Direktor hidroelektrane „Pirot“ gospodin Ljubomir Stojanović izjavio je za „Večernje novosti“ da je ova hidroelektrana prošle godine proizvela 60 odsto više električne energije nego što je planirano, tako da je ukupna proizvodnja bila 123 miliona kWh. On je istakao i da je 2014. godine završen detaljni remont HE „Pirot“ vredan 1,5 miliona evra. U okviru remonta je ugrađen automatizovani sistem upravljanja, rekonstruisan razvod za sopstvenu potrošnju, ugrađeno vitlo za pregled u cevovodu i sanirani njegovi pojedini delovi.

Gospodin Stojanović je naveo i da je u planu da 2015. godine HE „Pirot“ proizvede 66 miliona kWh električne energije, ali da se očekuje da i on bude premašen. Kao razloge za ovo naveo je prošlogodišnji remont, ali i povećanje dotoka u akumulaciju sa 6 kubika u sekundi na 18 što je posledica otapanja snega proteklih dana.

Inače, ova hidroelektrana posluje u okviru PD „Đerdap“, a njena snaga iznosi 80MW. Nalazi se na prirodnoj akumulaciji „Zavoj“, a počela je sa radom 1990. godine.

Sandra Jovićević

foto: djerdap.rs