HE „Đerdap 1″ i HE „Đerdap 2″ premašile očekivanu proizvodnju struje u novembru

Srbija

djerdapHidroelektrane na Dunavu, „Đerdap 1″ i „Đerdap 2″ uspešno su iskoristile povoljne rečne tokove Dunava tokom prošlog meseca. Obe hidroelektrane su značajno premašile plan proizvodnje električne energije u novembru, tačnije, hidroelektrana „Đerdap 1″ za 29%, a „Đerdap 2″ za čak 39%.

Podsetimo, revitalizacija „Đerdapa 1″ je započela još 2009 godine, a očekuje se da bude privedena kraju 2018 godine. Očekivana dobit iz revitalizacije HE ogleda se u tome što će tim postupkom radni vek postrojenja biti produžen za 40 godina i snaga istog će biti povećana za 66MW, dok je sadašnja proizvodnja električne energije u HE „Đerdap 1″, 5 milijardi kilovat časova.

Prema prioritetu investiranja resornog ministarstva planirana je i izgradnja nove hidroelektrane „Đerdap 3″ za koju je zainteresovan veliki broj kompanija iz Kine i Rusije i drugih zemalja, a naverovatnije u prvom kvartalu 2014. godine znaće se sa kim će Srbija realizovati tako značajan projekat, čemu će prethoditi neophodne studije izvodljivosti kao i razgovori sa okolnim državama.

N.M.