HE „Dabar” u Dabarskom polju ima istorijski značaj

Region | Hidro

Dabar-4Hidroelektrana /HE/ „Dabar“ je istorijski projekat i najznačajnija investicija na području bivše Jugoslavije u poslednjih 30 godina, rekao je predsednik Republike Srpske koji je danas u Nevesinju ozvaničio početak radove na izgradnji dovodnog tunela za ovu HE čija je vrednost 112 miliona maraka.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se gradi jedan ovakav projekat od kojeg će imati koristi sve opštine Istočne Hercegovne i cele Republike Srpske.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić istakao je da će ovaj projekat biti finansiran iz vlastitih sredstava, a koncesija za izgradnju HE „Dabar“ dodeljena je privrednom društvu „Hidroelektrana Dabar“ Trebinje koje je 100 odsto u vlasništvu HET-a.

On je naglasio da će, zahvaljujući ovom projektu, sve opštine Istočne Hercegovine u svojim budžetima na godišnjim nivou imati novi priliv novcu, a samo Nevesinje će na godišnjem nivou imati dodatnih 1.250.000 KM, te da će biti otvorena nova radna mesta.

Vrijednost ukupne investicije iznosi 352 miliona KM, a koncesija za izgradnju ove HE dodeljena je privrednom društvu „Hidroelektrana Dabar“ Trebinje koje je 100 odsto u vlasništvu ZP „HE na Trebišnjici“ Trebinje.

Za izgradnju HE „Dabar“ i eksproprijaciju zemljišta do sada je investirano 32,8 miliona maraka, rečeno je ranije Srni u Vladi Srpske.

Izvor: srna.rs

Vesna Vukajlović