Harison Ford u borbi protiv klimatskih promena

Vesti | Svet | Klimatske promene

foto: globalclimateactionsummit.org

Govoreći na Globalnom klimatskom samitu koji je ovog meseca održan u San Francisku, poznati glumac je rekao da nadolazeća klimatska katastrofa može da bude izbegnuta samo ako se vlade, preduzeća i pojedinci širom sveta udruše kako bi zaustavili uništavanje naše životne sredine.

On je izjavio da su aktivnosti poput spaljivanje šuma u Sumatri, eksploatisanje Amazona, koji je zaštićeno zemljište domorodaca, odgovorni za više emisije ugljen dioksida od svih kamiona i automobila na svetu. Zato smatra da bi zaštitom i oživljavanjem ovih prirodnih dobara bilo urađeno 30% neophodnih akcija kako bi se zaustavilo katastrofalno globalno zagrevanje.

Ovaj svetski priznati glumac izjavio je da bi zaštita životne sredine trebalo da bude uključena u sve korporativne i nacionalne klimatske ciljeve i da je neophodno imati rokove, fokusirane investicije, više novca za naučna istraživanja kao i bolje edukativne programe. Takođe se u svom govoru založio za domorodačke zajednice za koje misli da treba da budu uključene u ove programe.

Interesantan stav izneo je kada je rekao da ljude koji ne veruju u klimatske promene ne treba zadržati na pozicijama moći.

„Suočavamo se sa nečime što vrlo brzo postaje najveća moralna kriza našeg vremena a oni koji su najmanje odgovorni snosiće najviše posledica.“

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews