Han: Za projekte na Balkanu 150 miliona evra

Region

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je početkom jula da će EU obezbediti gotovo 150 miliona evra za infrastrukturne i energetske projekte u zemljama Zapadnog Balkana. Ove zemlje, kako je naveo, moraju da u potpunosti sprovedu reforme kako bi se povećala povezanost i konkurentnost regiona …

Han je na poslovnom samitu o Zapadnom Bakanu u Parizu ocenio da, „ima dosta mesta za poboljšanje“ u reformama u transportnom i energetskom sektoru o kojima je postignut dogovor na prethodnom samitu u Beču, saopštila je Evropska komisija.

„Izgradnja i povezivanje saobraćajne i energetske infrastrukture je u središtu napora Evropske komisije da ojača integraciju između zemalja Zapadnog Balkana i sa EU“, rekao je Han.

Evropski komesar je dodao da zemlje regiona moraju da ispune obaveze u vezi s reformama u tim oblastima, jer „investicije bez reformi nemaju mnogo smisla“.

„U energetskom sektoru, jasno je da nema smisla investirati u skupe interkonektore na mrežama dalekovoda ako zemlje nisu voljne da trguju energijom u regionu. Trgovina bi povećala bezbednost snabdevanja i smanjila potrebu za dodatnim skupim proizvodnim kapacitetima“, rekao je Han.

Izvor: rtv.rs

Vesna Vukajlović