Gugl nagradio tinejdžera iz Irske za projekat odstranjivanja mikroplastike iz mora

Gugl, javna korporacija specijalizovana za pretragu i reklamiranje na internetu iz Sjedinjenih Američkih Država, svake godine počev od 2011. organizuje Naučni sajam (Google Science Fair), takmičenje u nauci namenjeno školarcima uzrasta od 13 do 18 godina. Ovogodišnji dobitnik laskavog priznanja je Fion Fereira, tinejdžer iz Irske, koji je osmislio inovativni način za odstranjivanje mikroplastike iz mora.

Foto: YouTube (screenshot)

Korporacija podstiče učenike da pronađu problem čijem će se rešavanju posvetiti. Nakon istraživanja, eksperimentisanja, testiranja i prikupljanja rezultata raznovrsnih ideja u sprezi sa spornim pitanjem, svoja saznanja bi trebalo da uobliče i da na osnovu njih napišu zaključak. Gugl najuspešniji projekat nagrađuje sa 50.000 dolara (gotovo 45.000 evra).

Inspiracija Fiona Fereire je bilo njegovo okruženje. S obzirom na to da živi u blizini morske obale, svestan je zagađenja plastikom i zabrinut zbog količine sitnih čestica koje dospevaju u naše vodotokove. Stoga je odlučio da ukloni plastične parčiće iz vode i pre nego što dopru do mora.

Prema definiciji američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere, u mikroplastiku spadaju komadići manji od 5 milimetara.

Polazište mladićevog istraživačkog rada je predstavljala dilema da li tzv. ferofluidi (mešavina ulja i minerala magnetita) „izvlače“ različite tipove plastike iz vode. Pretpostavio je da će „magnetna tečnost“ odstraniti 85 odsto mikroplastike iz uzorka zagađene vode.

Sve oglede je vršio u kućnim uslovima, a po završetku provere tačnosti početne hipoteze je zaključio da se udeo plastike u vodi ovom metodom može smanjiti za između 86,6 i 88,7 odsto.

Pobednike je birao stručni žiri, a Fereiri je upravo ta činjenica bila veliki podsticaj. „Jedna od najvrednijih nagrada na naučnom sajmu je za mene prilika da predstavim svoj rad profesionalcima“, konstatovao je.

„Nema sumnje da su smanjenje korišćenja plastike, razdvajanje i reciklaža otpada i preventivno delovanje na prodiranje plastike u vodotokove, najefikasniji načini za smanjenje zagađenja u morima, ali u stvarnosti sve više proizvoda sadrži plastiku“, stoji u zaključku projekta ovog mladog naučnika. Zbog navedenog, prema njegovim rečima, trebalo bi pronaći tehniku izdvajanja mikroplastike iz otpadnih voda. „Onog trenutka kada plastika dođe do mora, nemoguće ju je maknuti“, tvrdi Fereira, koji će od jeseni obrazovanje nastaviti na Univerzitetu u Groningenu u Holandiji.

Učesnici Guglovog takmičenja su uglavnom koncentrisani na ublažavanje zdravstvenih problema ljudi i životne sredine, pa su tako neki od prijavljenih izuma bili senzori za оtkrivanje raka na osnovu daha i punjive baterije od cinka za skladištenje obnovljive energije.

Jelena Kozbašić