Gromovi izazvali više od 600 požara u Kaliforniji za samo deset dana

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Narandžasti odsjaj vatre na noćnom nebu u Kaliforniji postao je svakodnevica s obzirom na to da je više od 12 hiljada gromova u poslednjih deset dana izazvalo više od 600 požara. Dva su se uvrstila među tri najveća požara u istoriji ove američke savezne države.

Počev od 15. avgusta, plamene stihije su usmrtile najmanje četiri čoveka, pretvorile naseljena mesta u pepeo, obavile Kaliforniju u oblake gustog dima i progutale već milion jutara zemljišta, što je pet puta veća površina od teritorije Njujorka.

Više od 14 hiljada vatrogasaca je angažovano na zauzdavanju požara, a pojedini rade i dvadesetčetvoročasovne smene. Evakuaciju stanovnika otežava pandemija koronavirusa i poštovanje mera predostrožnosti tokom postojeće zdravstvene krize.

Meteorolozi su juče saopštili da tokom oluja padne mala količina kiše, ali da postoji opasnost od munja koje bi dovele do pojave novih vatrenih poprišta. Temperature na tom podneblju rastu, a vreme je sve sušnije. Posledično, drveće i druga vegetacija se suše, što dodatno olakšava širenje vatre.

Požari koji su ušli među državne rekordere SCU i LNU i dalje divljaju Kalifornijom. Prema poslednjim dostupnim podacima, SCU je za 6 dana, od 18. do 25. avgusta, uništio oko 360 hiljada jutara, a LNU je za 7 dana, od 17. do 24. avgusta, opustošio nešto više od 350 hiljada jutara.

Nepovoljne meteorološke okolnosti su rezultovale obimnijim razaranjem prirode i većom smrtnošću za samo deset dana, u poređenju sa štetom nastalom u čitavoj prošloj godini kada je u požarima stradalo 260 hiljada jutara zemljišta, a život je izgubilo tri osobe.

Ove godine je već zabeleženo 7.014 požara, dok je tokom godine ranije njihov ukupan broj iznosio – 4.292. Amerikanci strahuju da se „sezona požara“ pretvara u „godinu požara“.

Predsednik Donald Tramp je proteklog vikenda Kaliforniji dodelio deklaraciju o katastrofi ogromnih razmera, što znači da će pomoć za oporavak ugroženih područja stići i sa saveznog nivoa.

Jelena Kozbašić