Greta Tunberg dobitnica prestižne nagrade za borbu protiv klimatskih promena

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Wikipedia / Anders Hellberg

Aktivistkinja protiv klimatskih promena, Greta Tunberg (16) i Fridays for Future pokret dobili su Amnesty International nagradu za Ambassador of Conscience.

„Slavimo ljude koji su se pokazali kao jedinstveni lideri i iskazali hrabrost da ustanu za ljudska prava. A ne mogu da se setim nikog ko je to više zaslužio ove godine od Grete Tunberg i Fridays for Future pokreta protiv klimatskih promena“,  rekao je Kumi Naidu, Generalni sekretar Amnesty International.

Nagrada Ambassador of Conscience osnovana je 2002. godine, kako bi slavila individualce i grupe koji su se istakli u zaštiti ljudskih prava i inspirisali ostale. Prethodni laureati su Nelson Mandela, Malala Jusafzai, Hari Belafonte, Ališa Kiz i Kolin Kepernik.

„Ogromna je čast primiti ovu nagradu ispred pokreta Fridays for Future. Ovo nije moja, već nagrada svih nas. Neverovatno je da smo dobili priznanje za to što radimo i što vidimo da zapravo ima smisla i ostvarujemo uticaj u ovoj borbi koju vodimo“, izjavila je Greta Tunberg.

„Odlučnost koju su pokazali mladi aktivisti širom sveta čini nas poniznim, ali i inspiriše i stavlja nas pred izazov da se suočimo sa realnošću klimatske krize. Svaka mlada osoba koja je deo Fridays for Future je otelotvorenje delovanja po savesti. Podsećaju nas da smo moćniji nego što slutimo i da svi imamo ulogu u zaštiti ljudskih prava protiv klimatske katastrofe„, naglasili su organizatori.

Izvor: Original Magazin