Grenlanđani će imati pesak za izvoz

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto-ilustracija: Pixabay

Zbog globalnog zagrevanja, koje topi ogromnu ledenu površinu i spira velike količine taloga u more, Grenland bi uskoro mogao da počne da izvozi pesak, zaključak je najnovije studije naučnika iz Danske i Sjedinjenih Američkih Država.

Vođa istraživanja Mete Bendiksen sa Univerziteta Kolorado je objasnila da topljenje leda možemo da zamislimo kao ogromnu slavinu kroz koju se pesak izliva na obalu.

Studija pod naslovom Obećanja i opasnosti od eksploatacije peska na Grenlandu pokazala je da bi pesak Grenlandu mogao da donese neočekivanu korist od klimatskih promena. Zemlja bi uskoro mogla da proceni rizike obalnog rudarstva, naročito po ribarstvo.

Svetska potražnja za peskom je u 2017. godini iznosila 9,55 milijardi tona, sa tržišnom vrednošću od 99,5 milijardi dolara. Zbog povećanog obima potrošnje i moguće nestašice, predviđa se da će potražnja neprestano rasti.

Tim danskih i američkih istraživača je istakao da je pesak trenutno jeftin resurs, ali da će postati skup i da bi mogao da se koristi za ojačavanje obala i plaža koje su pod rizikom od porasta nivoa mora.  Na Grenlandu već postoji lokalna eksploatacija peska za domaću građevinsku industriju.

Oko 81 odsto Grenlanda je pokriveno ledom, poznatim kao Grenlandski ledeni pokrov. Rastuće globalne temperature rastapaju ledeni pokrivač, u kome se nalazi toliko vode da bi se njegovim topljenjem globalni nivo mora podigao za oko sedam metara.