Grejanje na otpad

Srbija

news-2015-april-termoelektrana_2015_986659176Gradonačelnik Beograda Siniša Mali posetio je danas Centar za obnovljivu energiju (EWB) u Bernu i najavio da i Beograd može da računa na izgradnju jedne takve fabrike, koja će trajno rešiti pitanje otpada u glavnom gradu.

Beograd će, prema njegovim rečima, do kraja ovog meseca dobiti ponude četiri renomirane kompanije za učešće u javno-privatnom partnerstvu za izgrađu postrojenja za preradu otpada.

„Tokom naredne godine biće izabran partner, koji će sa gradom napraviti fabriku koja će iz otpada praviti toplotnu i električnu energiju, kroz investiciju vrednu 300 miliona evra“, rekao je Mali.

Švajcarski EWB je javno preduzeće koje se bavi prikupljanjem otpada, proizvodnjom i distrubucijom električne energije, prirodnog gasa i vode. „Ovakva jedna fabrika je budućnost Beograda“, rekao je Mali, podsećajući da grad već godinu i po dana radi na pronalaženju partnera za javno-privatno partnerstvo, koji bi sa gradom sličnu fabriku napravio u Beogradu.

Prvi korak je pribavljanje ponuda, a naredne godine biće izabran partner i početi realizacija projekta, kaže gradonačelnik. Mali je podsetio da je gradska deponija „Vinča“ u ovom trenutku „najveća crna tačka“ u ovom delu Evrope po pitanju ekologije, jer se već decenijama unazad tamo baca smeće.

„Tamo su tone đubreta, a evo kako pametni ljudi rade i od tog smeća prave energiju, greju grad, prodaju struju i na taj način i zarađuju novac. To je ono što ćemo i mi da radimo i ne samo da ćemo imati čistiji grad i vazduh, nego ćemo zaraditi i novac“, rekao je Mali.

Dodao je i da će, kada ponude pristignu, sa njima izaći pred građane.“Velika je investicija od 300 miliona evra, ali se time rešava sistem upravljanja otpadom, čistimo Vinču i dobijamo jednu fabriku koja iz onoga što nam ne treba proizvodi ono što nam treba“, rekao je Mali.

Izvor: tanjug.rs i mondo.rs