Greenpeace traži zabranu mikrokuglica

imagesKako je Euroactiv danas preneo pozivajući se na agenciju AFP, nevladina organizacija Grinpis (Greenpeace) zatražila je 24. novembra da se u Velikoj Britaniji zabrane mikrokuglice plastike koje se koriste u mnogim kozmetičkim proizvodima, a štetne su jer zagađuju okeane i truju ribe i mikro planktone, plutajuće organizme. Okeanograf londonskog Imperijal koledža  navodi da se svake godine u okeane izlije od 5 do 12 miliona tona plastike, ali da su sitne kuglice najopasnije.

„Što je plastika sitnija, štetnija je. Većina životinja neće progutati plastičnu kesu, ali će lakše uneti male količine plastike“, naveo je okeanograf Erik van Sebij na konferenciji za novinare na Grinpoisovom brodu Esperenca na Temzi u Londonu.

Plastične kuglice na koje prstom upire Grinpis mogu biti i sitnije od 0,1 milimetra. Koriste se u brojnim kozmetičkim proizvodima, počev od krema sa granulama za skidanje mrtvih ćelija s kože i drugih proizvoda slične namene, ali i u gelovima za tuširanje i pastama za zube.

Tuba od 125 mililitara kreme za skidanje ćelija s kože može da sadrži i više stotina hiljada mikro kuglica polietilena, navodi istraživač Univerziteta Egzeter Dejvid Santilo, koji ih je izdvajao, i male plave i bele kuglice čuva u kutiji od pleksiglasa.

Ove sitne kuglice su isuviše male da bi se zadržale u filterima za preradu otpadnih voda, a upijaju i druge zagađivače pre nego što završe u vodotokovima i okeanima, gde truju mikro plaktone, ljuskare i ribe.

Britanska vlada planira u decembru da sprovede tromesečnu raspravu o zabrani malih plastičnih kuglica. Grinpis sa drugim udruženjima za zaštitu životne sredine traži zabranu ovih kuglica u svim proizvodima. Peticiju za zabranu do sada je u Velikoj Britaniji potpisalo 375.000 ljudi.

Grinpis navodi primer SAD, gde su mikro kuglice zabranjene u decembru 2015. U Francuskoj je zakonom o biodiverzitetu koji je usvojen ove godine predviđena zabrana ovih mikro kuglica 2018. godine, sa izuzetkom onih u sredstvima za pranje veša i deterdžentima.

Izvor:euroactiv.rs