„Greenpeace“ promoviše obnovljive izvore na hrvatskoj obali

Region

greenpeace brod rainbow wariorU sklopu svoje turneje za promociju obnovljivih izvora energije “Greenpeace” jedrenjak “Rainbow Warrior” ovih dana je u poseti hrvatskoj obali. Za osam dana koliko je predviđeno za ovu posetu obići će Split, Zadar, Rijeku i Pulu.
Cilj turneje poznatog jedrenjaka je ukazivanje na važnost korišćenja obnovljivih izvora. Korišćenje obnovljivih izvora energije pomaže sprečavanju klimatskih promena, zaštiti životne sredine kao i povećavanju energetske nezavisnosti jedne zemlje i rešavanju problema nezaposlenosti.

Iz Grinpisa u Hrvatskoj kažu da Hrvatska kao jedna od najsunčanijih zemalja u regionu ne iskorišćava dovoljno svoj potencijal u solarnoj i energiji vetra i da danas koristi samo 27 MW iz Sunca. Oni napominju da investitori žele jasna pravila i uklanjanje administrativnih barijera u ovom sektoru i da Vladi treba da bude prioritet uvođenje olakšica jer će to doneti nova radna mesta. Instalacija 1000 MW fotonaponskih ćelija godišnje zapošljava 1500 ljudi direktno i 4500 indirektno dok instalacija 1200 MW vetroelektrana do 2020. godišnje otvara 1200 radnih mesta.

“Rainbow Warrior” ima najmanji ekološki uticaj na životnu sredinu. Poseduje A-oblik jarbola i jedra, optimiziran je za dobro jedrenje, ima električni pogonski sistem i obojen je ekološkim bojama. Njegova maksimalna brzina je 13 čvorova.

Za vreme boravka jedrenjaka biće organizovani susreti između investitora, vlasti, eksperata i zainteresovanih građana kako bi se razgovaralo o barijerama pri investiranju u obnovljive izvore energije. Za građane će biti omogućeno pored posete brodu da potpišu peticiju kojom se od Vlade traži da umanji barijere na putu ka investicijama. Posetioci će imati priliku da posete foto izložbu hrvatskih solarnih i vetroelektrana tokom ovog jedninstvenog događaja.

D.V
izvor: energetika-net

foto: zadarskilist