Green home: Preduzeti hitne mere za rešavanje zagađenosti vazduha u Pljevljima

Vesti | Region

Foto: https://pixabay.com

NVO Green home poziva na donošenje i preduzimanje hitnih mera za rešavanje najvećeg ekološkog problema u Crnoj Gori, zagađenost vazduha u Pljevljima.

– U iščekivanju glasova, novih, jačih i glasnijih kako građana Pljevalja, tako i svih nadležnih institucija na lokalnom i državnom nivou, pozivamo na donošenje i preduzimanje hitnih mera za rešavanje najvećeg ekološkog problema u Crnoj Gori a koji se neće svoditi na savet „ne napuštati zatvorene prostorije” koji se ponavlja prilikom svakog značajnijeg zagađenja vazduha, kazala je Diana Milev Čavor iz NVO Green home.

Ističe da se neretko dešava da upozorenja nadležnih o visini koncentracija zagađujućih čestica i preporuke čak i izostanu – čini se problem je manji ako o njemu manje govorimo.

Milev Čavor podseća na podatke nedavno objavljenog izveštaja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji pokazuje značajne ekonomske troškove prevremenih smrti od zagađenja vazduha.

– Crna Gora gubi ekvivalent od 14,5 posto svog BDP-a na troškove zbog prevremenih smrti uzrokovanih zagađenjem vazduha; Poređenja radi, Nemačka gubi 4,5 odsto, a Velika Britanija 3,7 posto. Najnovija zdravstvena statistika SZO pokazuje i da je u 2016. godini Crna Gora zbog zagađenja vazduha imala smrtnost od 78,6 na 100.000 stanovnika, navodi se u izveštaju.

Prema istom izveštaju Pljevlja se opet nalaze na listi najzagađenijih gradova u Evropi uprkos svim pravnim obavezama i standardima koji ograničavaju prekomernu emisiju zagađujućih čestica.
Milev Čavor pita da li je zdravlje građana od državnog značaja.

– Ono što se može zaključiti jeste da je na listi prioriteta svakako manje prioritetno od profita kompanija vitalnih za razvoj naše ekonomije. Ostaje nam da čekamo „naredbu“ Evropske unije ili Energetske zajednice da nešto moramo ispoštovati ili uraditi, jer politička volja za zaštitu građana i njihovog zdravlja godinama izostaje, navodi Milev Čavor.

Ona podseća i da zadnji izveštaj Agencije za zaštitu prirode i životne sredine o kvalitetu vazduha za mesec novembar.

– On pokazuje da je svaki dan u novembru bio zagađen prekomernim emisijama PM 10 česticama, a samo četiri dana emisije PM 2,5 čestica bile su u granici dozvoljenih. U decembru se nastavlja isti trend zagađenja, bez reakcije nadležnih institucija a građani Pljevalja ostaju prepušteni sebi samima, zaključuje se u saopštenju NVO Green home.

Izvor: RTCG

Milisav Pajević