Green Fest u Domu omladine Beograda okupio 51 zemlju!

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Dodelom nagrada pobednicima takmičarskog programa i projekcijom filma „More senki“, reditelja Ričarda Ladkanija, Šona Bogla i Metjua Podolskog, u Domu omladine Beograda, je zatvoren 10. Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“, koji je održan pod sloganom “Promeni igru. Budućnost je na Zemlji!”.

Foto: Green Fest

Dobro raspoloženje, veliki broj tema, više od 53 sata programa, gosti iz 8 država, 8 dugometražnih i 44 filma kratkog i srednjeg metra, 9 izložbi i prvi Bazar bez otpada, 8 predavanja i panel diskusija i veliki broj posetilaca obeležili su ovogodišnji Green Fest.

Za nagrade festivala takmičilo se 201 film iz 51 zemlje.

Nagrada za najbolji film kratki pripala je rediteljskom dvojcu iz Francuske – Matildi Fenetrije i Fransoa Revoju za film „The Glass Ceiling“.

Nagradu za najbolji film iz regiona jugoistočne Evope osvojio je Atom Šaškal iz Turske za film „We Want Our Future“.

Foto: Green Fest

U kategoriji filma o prirodi, žiri je odlučio da nagradi film „Supernature“, francuskog reditelja Frederika Planšoa.

Najbolji film u kategoriji animiranog filma došao je iz Italije. Rediteljka Kjara Kant je autor ovog izvrsnog filma pod nazivom „Welcome to Sixtintion“.

Nagrada za najbolji omladinski film otišla je u ruke Fernanda Martina Borlanda iz Španije za film „Iceberg Nations“.

Pored nagrada, žiri Festivala u sastavu Antonin Hadad, Eleonora Isunza Gutijerez i Marko Wolf, kao i, Anastasija Laukanen, Antoan Avinjon i Dragan Gmizić  je odlučio da dodeli i 3 specijalna priznanja.

Foto: Green Fest

Priznanje za kreativni pristup dobio je Satjakam Duta iz Indije za film „Finding Beauty in Garbage“. Drugo specijalno priznanje za izuzetan uvid u život crvenih kengura ide u Nemačku, rediteljima Jensu Vestfalenu i Toralfu Grošpicu za film „Wild Australia – Desert of the Red Cangaroo“. Treće i poslednje specijalno priznanje ide Seli Rajt iz Sjedinjenih Američkih Država za izuzetan naučni pristup, za film „Mosquito Metamorphosis“.

Nagradu publike za najbolji dugometražni film festivala ponelo je ostvarenje „Veliki zeleni zid“, reditelja Džereda Skota.

Ovogodišnji festival je održan uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine, Grada Beograda – Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Francuske ambasade i Francuskog instituta, fondacija Hajnrih Bel, kao i uz podršku mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Izvor: Green Fest