Grčka i Srbija unapređuju saradnju u oblasti životne sredine

Srbija

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Gorana Trivana i ministar životne sredine i energetike Grčke Sokratis Famelos poručili su danas da je saradnja u oblasti zaštite životne sredine značajno sredstvo mira i put za unapređenje odnosa zemalja regiona.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Na sastanku, koji je održan u okviru dvodnevne posete državno-privredne delegacije Grčke Srbiji, ministri su potpisali Memorandum o razumevanju dveju zemalja u oblasti zaštite životne sredine, koji otvara nove perspektive zajedničkih napora dveju zemalja da se unapredi stanje životne sredine.

On je naveo da je sa Famelosom postigao dogovor o zajedničkom učešću Srbije i Grčke u regionalnim inicijativama, kao i o zajedničkom nastupu i u evropskim i svetskim okvirima.

Ministar je ukazao na to da će Srbija i Grčka u narednim godinama ostvariti široku saradnju u oblasti cirkularne ekonomije, prečišćavanja otpadnih voda, upravljanja čvrstim otpadom, upravljanja posebnim tokovima otpada, zaštiti prirode i biodiverziteta, upravljanja zaštićenim područjima i drugim.

Za našu državu je od velikog značaja razvijanje saradnje sa Grčkom u oblasti zaštite životne sredine, istakao je Trivan i dodao da je ta zemlja spremna da pomogne Srbiji da nadoknadi godine zaostajanja u ekologiji i okrene se budućnosti, oslanjajući se na inovativni pristup i nova tehnološka rešenja.

Ministar je, takođe, izrazio zahvalnost Grčkoj na principijelnom stavu po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije, kao i po pitanju statusa Kosova i Metohije, zasnovanog na međunarodnom pravu.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

On je istakao da je Srbija zahvalna i na podršci Grčke u održavanju ministarske konferencije Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) u Beogradu 2018. godine i nastupu na Skupštini Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEA-4).

Prema njegovim rečima, Grčka je podržala izbor predstavnika Srbije za jednog od potpredsednika Petog zasedanja Skupštine za životnu sredinu (UNEA-5), kojim je naša zemlja postala članica najužeg rukovodstva svetske vlade za zaštitu životne sredine.

Famelos je naglasio da se jačanje saradnje u oblasti zaštite životne sredine Grčke i Srbije temelji na dubokom tradicionalnom prijateljstvu i viševekovnoj povezanosti dveju zemalja.

Inicijativa za jačanje saradnje u oblasti zaštite životne sredine predstavlja zvaničnu potvrdu razumevanja i izraz obostrane volje da sarađuju, ne samo dve države i vlade, već dva naroda, poručio je Famelos.

On je naglasio da Grčka u potpunosti podržava Srbiju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i njene aktivnosti u okvirima međunarodnih organizacija kao štu su Ujedinjene nacije (UN) i UNEP.

Zajednička buduća saradnja, i nove inicijative, kako je naglasio, biće zasnovane na međunarodnim dokumentima – Agendi 2030 i Pariskom sporazumu.

Prema njegovim rečima, susret predstavnika više od 60 srpskih i grčkih kompanija iz oblasti zaštite životne sredine predstavlja odličnu priliku, ne samo za razvijanje saradnje na ekonomskom planu, već i za razmišljanje o zajedničkim projektima koji se mogu realizovati u regionalnim ali i evropskim okvirima.

Memorandum o razumevanju Grčke i Srbije u oblasti zaštite životne sredine predviđa razmenu dobrih praksi i inovativnih rešenja, studijske posete stručnjaka, tehničku i naučnu saradnju i inicijative za različite zajedničke projekte.

Postignut je dogovor da predstavici dveju zemalja redovno održavaju sastanke, na kojima će biti razmatrani predlozi za konkretne zajedničke akcije i projekte, i proveravani postignuti rezultati.

Milisav Pajević