Grćka će pomoći Srbiji u dostizanju ekoloških standarda

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je juče na poslovnom forumu Srbija-Grčka da su vekovno prijateljstvo srpskog i grčkog naroda i do sada dostignuti najviši nivo bilateralnih odnosa veliki podsticaj za privrednu saradnju u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Trivan je zajedno sa ministrom životne sredine i energetike Grčke Sokratisom Famelosom i predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom otvorio pomenuti poslovni forum, na kojem je učestvovalo više od 90 privrednika i predstavnika kompanija dveju zemalja u oblasti životne sredine.

Poslovni forum održan je uokviru zvanične dvodnevne posete državno- privredne delegacije Grčke Srbiji tokom koje je potpisan Memorandum o razumevanju dveju zemalja u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan je najavio da će dve zemlje u narednom periodu jačati privrednu saradnju u oblasti zaštite životne sredine i to u domenu cirkularne ekonomije, prečišćavanja otpadnih voda, upravljanja čvrstim otpadom i posebnim tokovima otpada.

Srbiji je dragocena podrška prijateljske Grčke, članice Evropske unije, njeno iskustvo i spremnost da nam pomogne u dostizanju evropskih standarda u oblasti životne sredine, poručio je ministar.

Svesni globalnih izazova klimatskih promena i potrebe održivog razvoja, Srbija i Grčka su rešene da daju zajednički doprinos regionalnoj saradnji kroz novi format zemalja Južne i Jugoistočne Evrope, koji je uspostavljen na Ministarskoj konferenciji u Beogradu i inicijativama kroz najviše međunarodne institucije za životnu sredinu u UN , kao što su UNEP i UNEA, rekao je Trivan.

Famelos je istakao da Grčka snažno podržava Srbiju na putu evropskih integracija i da će pružiti oslonac i svu pomoć u dostizanju ekoloških standarda.

On je naglasio da je Grčka spremna da pomoge Srbiji da stvori nove osnove privrednog razvoja koji se zasniva na cirkularnoj ekonomiji, štednji energije i racionalnom korišćenju prirodnih resursa.

Čadež je rekao da će investicioni cilus u zaštitu životne sedine u Srbiji u narednih 15 godina biti vredan približno 14 milijardi evra, od čega će osam milijardi biti potrebno za prilagođavanje privrede standardima EU u oblasti otpadnih voda.

Privrednici dveju zemalja razmotrili su tokom Foruma mogućnosti investiranja u infrastrukturu u oblasti otpadnih voda, načine sklapanja poslova u oblasti reciklaže metala, tretmana otpadnih voda, industrijskog otpada, kao i poslove u inženjeringu i projektovanju.

Na razgovore sa grčkim kolegama došli i predstavnici komunalnih preduzeća, među kojima su i Gradska čistoća Beograd, kao i JKP „Vodovod i kanalizacija“, koji će razmeniti iskustva sa kolegama iz Soluna u upravljanju sistemima vodovoda i kanalizacije.

Predstavnici grčkih kompanija ukazali su na to da Srbija ima političku, društvenu i privrednu stabilnost koja im garantuje da mogu na duži rok da planiraju i realizuju svoje poslovne planove i investicione projekte i da im ovaj veliki ekološki forum pruža dobru poslovnu priliku.

Milisav Pajević