Gradske vlasti seku lipe stare 80 godina

Foto: pixabay

Rekonstrukcija Topličinog venca juče je zvanično počela, kako je to oglasio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, uprkos protivljenju nezadovoljnih stanovnika koji ne žele pretvaranje tog dela grada u pešačku zonu.

Stanovnici ovog dela grada prvi put su saznali za plan da se njihov kraj rekonstruiše tako što su primetili mehanizaciju i radnike. Oni najnezadovoljniji odlučili su da svojim vozilima blokiraju ulicu kako bi onemogućili radove i zatražili su neophodnu dokumentaciju, ali radnici „Beograd puta“ je nisu dostavili.

Radnici su se povukli ali se sutradan pojavila ekipa koja je najavila potkresivanje stabala. Naime u planu je da se poseku drvoredi lipa koji su stari preko 40 godina. Stanare je, naravno ova odluka razljutila i oni smatraju da je projekat koji planira da “sve pretvori u beton” potpuno besmislen. Ni ekipa “Gradskog zelenila” koja je došla da obavi ovaj posao nije imala potreban nalog i dozvole.

Radovi su nakon niza nelogičnih i vrlo verovatno ilegalnih radnji nastavljeni iako ne postoji građevinska dozvola a ceo projekat rekonstrukcije je suprotan važećem urbanističkom planu.
– Drveće ne može tek tako da se seče, bez postojećeg projekta i određenih dozvola. Međutim, ceo projekat nije ni dobio građevinsku dozvolu. Postavljena je gradilišna tabla, gde je investitor Grad Beograd, ali na kojoj nema zakonom propisanog obaveznog podatka – broja građevinske dozvole.

Da dozvola nije ni dobijena, potvrđuje i dokument gradskog Sekretarijata za urbanizam, u kome stoji da se zahtev Sekretarijata za saobraćaj za dobijanje dozvole za radove na ovom području odbija- navodi Starčević.
On podseća i da je građenje bez građevinske dozvole krivično delo kažnjivo zatvorom i novčanim kaznama.

– Nelegalni projekat otpočinje se lažnim nalogom, samo da bi raskopali ulicu i obeshrabrili građane, onda je izmišljena hitna intervencija, samo da raskopaju
Gradske vlasti najavile su početak rekonstrukcije Topličinog venca kao nastavak ideje o zatvaranju tog dela grada za saobraćaj i pravljenja šire pešačke zone a zamenik gradonačelnika Goran Vesić saopštio je da će radovi trajati 280 dana.

Ovo je samo još jedan od niza primera koji pokazuje da vlasti ne prate urbanistički plan, donose vrlo štetne odluke i sprovode projekte koji su štetni za životnu sredinu, u suprotnosti sa željama i potrebama stanovništva.
Više o ovome možete pročitati na sajtu Danas-a.

Milan Zlatanović

Izvor: Danas